Tuinieren in potten en bakken is een hele makkelijke manier om je terras, gevel of stoepje extra kleur te geven, want er zijn ongelooflijk veel planten die prima in een pot groeien.

Bovendien kun je de beplanting wisselen met het seizoen. Met wat bolletjes, primula’s en madeliefjes gaat het voorjaar stralend van start. Rond mei kun je de lentebloeiers vervangen voor zonnige eenjarigen, zomerbloeiers of exotische kuipplanten.

Potten en bakken zijn er in allerlei materialen. In principe is alles waar aarde in past geschikt, dus ook een zinken teil of emmer, emaille vergiet of oude laars – zolang je ze maar voorziet van drainagegaten. De planten moeten natuurlijk ook voldoende wortelruimte hebben. Het voordeel van grote potten is dat ze minder snel uitdrogen en je ze dus minder vaak hoeft te gieten. En hoe meer ruimte, des te mooiere combinaties je kunt maken!

Wil je lang van je bloemen genieten, dan hebben we een paar handige tips. We zetten ze voor je op een rijtje:

• Materiaal Terracotta is tijdloos, ademt en draineert goed. Houten kuipen ogen klassiek, strakke grijze bakken van lichtgewicht fiberclay modern. Wil je kleur, kies dan uit geglazuurd aardewerk, metalen emmertjes en kunststof potten en mandjes.

• Drainage Een tuinpot moet altijd afvoergaten hebben, boor ze eventueel zelf. Met wat potscherven erover raken ze niet verstopt.

• Potgrond Gebruik een goede kwaliteit! Cocopeat is geschikt voor veel eenjarigen, maar voor bollen, kuipplanten, vaste planten en heesters is normale potgrond beter. Geef hortensia’s en heideachtigen speciale zure potgrond.

Lees meer  Fleurige eenjarigen voor potten en bakken

• Voeding Begin zo’n 3 à 4 weken na het oppotten met bijvoeden of voeg al bij het oppotten langwerkende mestkorrels of kegeltjes toe.

• Water geven Laat potplanten niet uitdrogen, zet dorstige planten op een schotel. Als je veel potten hebt, is een watergeefsysteem met slangetjes naar elke pot handig.