Wachten tot de ijsheiligen voorbij zijn om tomaten te planten in je kas, dat hoeft gelukkig niet. Vanaf half april kun je starten, als de temperaturen dat toelaten uiteraard. Vorig jaar (2013) was het wachten tot mei, maar dit jaar kun je nu al de handen uit de mouwen steken.

Voorbereiding
– Maak de grond in je kas los met een woelvork en werk compost onder.
– Om een goede start te garanderen maak je gebruik van een bodemverbeteraar, een grondsamenstelling dat de wortelgroei van jonge planten bevordert.
– Maak een plantgat dat groot en ruim genoeg is.
– Laat de planten vooraf water opnemen.
– Grote planten stop je tot aan de eerste bladeren in de grond. Tomaten vormen namelijk over de hele stengel wortels.
– Maak het plantgat dicht, druk aan en geef een laatste keer water.

TIP: Breng de topjes van brandnetels onder in het plantgat, die bevatten namelijk een flinke portie stikstof (N)

Wanneer planten?
Tomaten zijn plantklaar wanneer de eerste bloemtros zichtbaar wordt. Kijk meteen ook even naar de wortelkluit. Zodra de wortels het potje rond gaan, dan kun je maar beter aan het planten gaan.

Wat met afharden?
Afharden is nodig om de planten aan buitentemperaturen gewoon te laten worden. Stel: je kweekt een aantal planten op de vensterbank van je keuken. Voor je ze in de kas of openlucht plant, is het nodig om ze eerst te laten kennis maken met schommelende temperaturen. Overdag kun je ze al even naar buiten brengen terwijl je ze ’s nachts weer binnen haalt. Zo doe je dat tot wanneer ze ook ’s nachts buiten kunnen blijven. Afharden maakt je planten dus veel sterker.

Lees meer  Nieuwe mogelijkheden bij de Historische Groentehof

Water geven
In het begin geef je de planten in je kas vaak water. Dat betekent dat je water geeft wanneer de grond droog aanvoelt. Na een tweetal weken bouw je die hoeveelheid stilaan af. Zo gaat de plant zelf op zoek naar water en voedingsstoffen en vermijd je zogenaamde ‘luie wortels’. Wortels die met andere woorden oppervlakkig groeien en niet in staat zijn zelf vocht op te nemen.