In de herfst is er veel te doen in de tuin: de tuin moet winterklaar gemaakt worden, maar ook valt er nog het een en ander te zaaien en kan er onderhoud verricht worden. Wie tuiniert in de herfst, heeft hier in het voorjaar baat bij.

Zorg voor je begint aan het onderhoud van je tuin, dat je goede werkkleding aan hebt. Dit begint met comfortabele werkschoenen, want je moet er uren op kunnen lopen en kunnen knielen zonder dat je schoenen knellen. Daarnaast kan het al aardig fris zijn in het najaar, dus houd jezelf warm door op je cargo werkbroek een softlight body warmer of functionele werk jas met lange mouw te dragen. Bij engelbert strauss vind je bijvoorbeeld comfortabele winter softshell jassen die je warm houden en waar je toch comfortabel in kunt bewegen. De website biedt kleding voor het tuinieren in de herfst bij alle weersomstandigheden. Zo vind je er gevoerde werkbroeken en waterdichte softshell jassen.

Gazon maaien

Het gazon verzorgen in de herfst

Zorg dat het gazon vrij is van afgevallen bladeren. Deze kunnen ervoor zorgen dat het glad is, waardoor je kunt vallen, maar ook zorgen voor bruine plekken in het gazon. Ook in de borders kunnen de bladeren schade aanrichten aan de planten omdat ze verrotting in de hand werken. Voor je bladerafval kun je een compostbak aanschaffen wanneer je die nog niet hebt. Hierdoor maak je ook organisch mestmateriaal aan, waarmee je het gazon weer kunt bestrooien.

Het najaar is een ideale periode om je gazon bij te zaaien en te bestrooien met najaarsmest. Trek ook hiervoor de juiste beschermende werkkleding en stevige werkschoenen aan, want dit kan een vies werkje zijn. Het gras maaien mag tot eind oktober, omdat daarna het gras niet meer zal groeien. Wanneer het vriest kun je overigens beter niet op je gazon aan het werk gaan, want dan kun je het gras kapottrappen.

Zaaien

Planten en gewassen zaaien

Vanaf maart kun je al beginnen met het planten van de bloembollen van voorjaarsbloeiers. Vaak geldt zelfs dat hoe eerder je ze plant, des te beter ze het zullen doen. Bij Directplant.nl zijn er verschillende soorten bloembollen te vinden die prachtig zullen bloeien. Dit kan buiten in de grond, of binnen in een pot waar ze al voor het voorjaar zullen bloeien. Nadien kun je ze dan nog eens buiten in de grond planten en zullen ze waarschijnlijk nogmaals bloeien. Je kunt al je bloembollen in de herfst planten, maar ook eerst de vroegbloeiers en vervolgens de laatbloeiers. Zo kun je iedere maand van andere bloemen genieten.

Ook groenten kunnen in de herfst gezaaid worden. Trek hiervoor je sportieve werkschoenen en werkbroek aan en ga een middagje heerlijk wroeten in de aarde van je moestuin. Groenten zoals spinazie, ui, knoflook, artisjok, Chinese kool, kervel, rucola, peterselie en winterpostelein kun je prima zaaien in het najaar. Tijdens een strenge herfst kun je ervoor kiezen om plantjes binnen voor te zaaien in een pot. Wanneer het eerste groene puntje boven de aarde uitsteekt, kan de plant naar buiten.

Bestaande planten beschermen of verplanten

Naast het zaaien van nieuwe planten is het belangrijk om bestaande, vorstgevoelige planten te beschermen. Je kunt planten in potten tot het voorjaar binnen zetten en planten in de vaste grond afdekken met aarde, bladeren of turf. De wortels van grotere planten kun je afdekken met stro. Staan er rozen in de tuin, dan kun je hier het beste een zak over doen voordat de vorst zijn intrede doet. In tuinwinkels zijn daarnaast speciale rozenkragen te verkrijgen. Coniferen, parelbessen en winterheide doen het ook in de winter erg goed.

Het najaar leent zich er uitstekend voor om vaste planten te verplanten. De grond is in dit seizoen goed vochtig en toch nog vrij warm, waardoor planten goed kunnen wennen aan een nieuwe plek in de tuin voordat de winter begint.

Duif, druifven, druif snoeien, snoeien, wintersnoei, tuinen.nl

De tuin winterklaar maken

Trek die lekkere warme werk jas met voering maar vast aan, want in het najaar kan het al flink koud zijn buiten. En het wordt nog kouder, want de winter is in aantocht. Ook je planten zullen dit merken en het is dus belangrijk om je tuin winterklaar te maken. Dit doe je onder andere door je planten te beschermen en bloembollen te planten zoals hierboven is beschreven. Daarnaast mogen hagen, klimop en bepaalde fruitbomen gesnoeid worden. Door de heg te snoeien voorkom je verrotting tijdens het koudere seizoen.

Heb je een vijver in de tuin, dan dien je ook deze winterklaar te maken. Zeker wanneer je vissen hebt moet je de nodige maatregelen trekken, want als de vijver bevriest krijgen zij niet voldoende zuurstof. Verwijder de bladeren en verdorde waterplanten uit het water. Om te voorkomen dat zich nieuwe afgevallen bladeren in de vijver ophopen, kun je een net over de vijver spannen. Maak als de vijver bevriest een wak van 5 tot 10 cm en controleer met regelmaat of dit nog intact is. Ook zijn er ijsvrijhouders verkrijgbaar bij tuincentra waarmee je voorkomt dat de vijver dichtvriest.

Overige tuinklusjes in het najaar

Maak tuinmeubels schoon en berg ze op voor de winter als je ze niet gebruikt. Zorg hierbij dat je comfortabele werkschoenen waterdicht zijn en doe een waterproof werkbroek aan, want bij het afspuiten van de tuinmeubels is de kans groot dat je zelf nat wordt. Op een herfstige dag kun je dan heel eenvoudig verkouden worden. Heb je een buitenkraan, dan dien je deze af te sluiten en eventueel de tuinslang leeg te rollen en op te bergen. De kraan kun je aftappen met een vorstventiel om bevriezing tegen te gaan, of deze in vodden wikkelen voor extra bescherming.

Jij hebt een comfortabele softshell jas of thermostretch body warmer aan tijdens het tuinieren in de herfst, maar vogels hebben extra moeite om de koudere maanden door te komen. Je kunt ze helpen door ze extra vogelvoer te geven. Heb je een drinkbak voor vogels in de tuin staan, maak deze dan juist leeg: als vogels erin gaan badderen kunnen hun vleugels bevriezen. Je kunt er ook gaas overheen spannen. Haal de vogelhuisjes weer uit de schuur, of geef ze een goede schoonmaakbeurt als ze nog aan de boom hangen. Hang de vogelhuisjes op een zo warm mogelijke plek in de tuin.