Tuinieren met de kinderen is een heerlijke manier om samen tijd door te brengen. Door je kinderen een eigen stukje tuin toe te wijzen voelen ze zich verantwoordelijk voor hun plantjes en gaan ze graag de tuin in. Tuinieren is gezond en leerzaam. Maak bijvoorbeeld een moestuintje, zodat de kinderen smikkelen van hun eigen groenten.

Kies de juiste plek

Je wilt natuurlijk wel dat de plantjes van de kinderen het goed gaan doen. Maak het ze wat makkelijker door een goed plekje in de tuin uit te zoeken. Maak een hoekje vrij dat zeker van 10.00 tot 16.00 uur in de zon ligt, zodat de zaadjes genoeg licht krijgen om te kunnen groeien. Is er geen zonnige plek in de tuin? Dan kun je ook een grote pot of kweektafel voor de kinderen maken. Deze kun je regelmatig verplaatsen naar de meest zonnige plekjes.

Kies voor ‘makkelijke’ plantjes

Bij het kiezen van de plantjes voor het eigen stukje tuin is het belangrijk om selectief te zijn. Kies bijvoorbeeld voor makkelijk groeiende kruiden, zoals munt of bieslook, of ga voor tuinkers, radijsjes en sla. Houden je kindjes van kleur en hebben ze het liefst bloemetjes in hun tuintje? Dan zijn tuingeraniums een goede keuze. Deze kleurrijke bloemen zijn heel veelzijdig en gemakkelijk. Ook duizendknoop is een leuke plantensoort die weelderig groeit en een zeer lange bloeiperiode heeft.

Voldoende water geven

Help de kinderen bij het water geven van de plantjes. Ga samen naar buiten om te voelen of de grond droog is en te kijken hoe de planten er bij staan. Geef de plantjes het liefst ’s avonds water. Let er ook op dat de planten niet te veel water krijgen, want dan ontstaan er schimmels. Geef de kinderen een eigen gietertje met hun naam erop, zodat het bewateren van de plantjes een echt feest wordt.

Lees meer  Een heerlijk buitenleven met een haard

Tuintje onderhouden

Een eigen stukje tuin heeft onderhoud nodig. Leer de kinderen om onkruid te herkennen en laat ze dit weghalen. Ook dode bladeren kunnen het best verwijderd worden uit de moestuin. Gaat het ondanks alle zorgen niet zo goed met de planten? Dan kan het zijn dat de planten behoefte hebben aan wat extra moestuinvoeding. Slakken kun je goed uit je moestuin weren met koffiedrab.

Plantendagboek

Om het hebben van een eigen tuintje extra leuk te maken, valt het aan te raden om een plantendagboek bij te houden. Hier kan je kind de lengte van de plantjes in opschrijven om bij te houden hoeveel deze groeien. Ook kunnen ze opschrijven wat er al allemaal geoogst is en zijn of haar favoriete plantjes mooi natekenen. Dit is goed voor urenlang plezier! Aan de hand van het plantendagboek kun je ook uitleg geven over de natuur en het milieu. Hier kun je actuele thema’s aan hangen, zoals waarom jullie als ouders hebben gekozen voor een zonnepaneel op het dak en wat energieverbruik doet met het milieu. Meer inspiratie nodig? Kijk eens bij deze speelse kindertuin, waar kinderen spelenderwijs van alles kunnen leren over planten en dieren.