De meeste mensen zullen bij een tuin denken aan een plek achter, voor of naast het huis waar je tussen de planten lekker kunt relaxen. Maar wat doe je als je graag een tuin wilt om in te werken, maar er geen ruimte om je huis is om deze aan te leggen? Daarvoor zijn gelukkig een aantal oplossingen.

Volkstuin

In de landelijke gebieden vormt het vinden van een huis met een tuin over het algemeen geen probleem. In de grote steden wordt dit vaak een stuk moeilijker. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je helemaal niet kunt tuinieren. Wat kun je wel doen? Als eerst kun je natuurlijk denken aan het nemen van een volkstuin. Ook in de grote steden zijn er vaak voldoende mogelijkheden tot lidmaatschap op een volkstuin. Een volkstuin dien je wel te huren, de Bond van Volkstuinders houdt voor de huur van een volkstuin een ruim bedrag van € 200,- tot € 750,- per jaar aan. Dit is enkel de huur, hier komen kosten zoals water, reinigingsrecht en al de benodigdheden voor in de tuin nog bij. Bekijk goed welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn.

Liever tuintje dicht bij huis

Wil je niet iedere keer je huis uit om je planten te verzorgen dan moet je op zoek naar creatievere manieren om een tuin(tje) te kunnen creëren. Een balkon, dakterras of zelfs een muur kan hierbij al uitkomst bieden. Een mooi voorbeeld van een verticale tuincreatie is de Bosco Verticale in Milaan, de architect heeft in twee torens van respectievelijk 111 meter en 76 meter hoog 900 bomen verwerkt.

Niet iedereen zal de luxe hebben van een balkon met geïntegreerde plantenbakken, zoals bij de Bosco Verticale. Hoe boots je zo’n groen balkon thuis na op je eigen balkonnetje of dakterras? Plantenbakken en potjes zijn de way to go. Bakken en potjes zijn natuurlijk in overvloed te vinden, dus bedenk van te voren goed wat je wilt. Wil je één stijl aanhouden of vind je het juist leuk om te variëren met verschillende maten, kleuren en vormen.

Eerder hebben we als eens een aantal praktische tips op een rij gezet die je goed kunt gebruiken om je balkon of dakterras wat groener te maken. Denk bij het aanschaffen van planten ook na over wat voor planten je koopt. Koop je planten die niet wintervast zijn, dan dien je deze in de winter ergens te kunnen stallen of moet je zorgen dat je deze planten goed inpakt als je ze buiten laat staan. Het is zonde om ieder jaar weer nieuwe planten te moeten kopen.

Daktuin

Een daktuin is weer net iets anders dan een dakterras. Vaak dient er bij de bouw van een woning al rekening te worden gehouden met het eventueel aanleggen van een daktuin. Daktuinen zijn er in twee varianten; intensieve daktuinen en extensieve daktuinen. Intensieve daktuinen zijn net als een voor- of achtertuin maar dan op een dak en niet geschikt voor ieder dak. Op schuine daken is zo’n daktuin niet mogelijk en een plat dak moet het gewicht van de tuin kunnen dragen. Extensieve daktuinen, ook wel groendak, sedumdak of grasdak, zijn zelfonderhoudend en geschikt voor een groot aantal daken.

Koeler door waterdamp

Behalve dat een daktuin een positief effect heeft op de omgeving, brengt zo’n dak ook andere voordelen met zich mee. Het gebruik van groen op een dak zorgt voor minder opwarming in het huis en de omgeving eromheen. Platte donkerkleurige daken zetten het zonlicht om in warmte, planten op een dak zetten de warmte om in waterdamp en dat zorgt juist weer voor verkoeling. Ook wanneer de zon niet schijnt heeft een daktuin z’n voordelen; bij (hevige) regen ontziet de tuin het riool van de omliggende straten.

Tuinieren op hoogte - Pricewise

Dakisolatie

Een misvatting is dat een groen dak heel erg bijdraagt aan het isoleren van de woning en daarmee het energieverbruik vermindert bij koud weer. Wil je besparen op energie, dan heeft goede dakisolatie veel meer effect. Wil je nog ‘groener’ gaan, dan kan het dak ook prima worden gecombineerd met zonnepanelen. Doordat het dak minder snel opwarmt, halen de zonnepanelen een hoger rendement. Mocht je overwegen om zonnepanelen aan te schaffen, laat je dan goed informeren en ga ook eens energie vergelijken om te kijken of je huidige leverancier de juiste is wanneer je zelf energie op wekt. Bovendien zijn er voor de aanleg van een groen dak verschillende vormen van subsidies aan te vragen. Veelal worden deze op regionaal niveau vastgesteld. Laat je ook hier goed over informeren.