April kan een beetje kwakkelen. Een hagelbui tijdens een stralende dag, ’s ochtends wéér autoruiten krabben… Maar daar tussendoor kunnen de handen volop uit de mouwen. Liefst met een portie lentezon!

 

Tuinklusjes die je in april kunt doen:
1. Geef potplanten een oppepper
door ze te verplanten naar een iets grotere pot met verse aarde. Schud de kluit voorzichtig uit. Juist rondom de wortels zit de meest uitgeputte grond.
2. Bemest borders en het gazon. Gebruik bij voorkeur organische, langzaam werkende meststoffen.
3. Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open, luchtige structuur is het mooist. Bekijk hier meer snoeiklussen voor april.
4. Maak de wintersnoeiklussen af die zijn blijven liggen. Het kan nog tot ongeveer half april.
5. Gazon inzaaien kan nu. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent.

onkruid wieden

6. Onkruid wieden 

Als je het onkruid meteen vanaf het begin van het seizoen een beetje onder de duim houdt, voorkom je dat het uit de hand loopt. Helaas zijn sommige onkruiden erg hardnekkig, en ook is er geen ‘foolproof’-methode om alle onkruiden makkelijk kwijt te raken. Met de hand wieden is nog altijd het beste, maar ook het meest arbeidsintensief.

 Onkruidbrander

Heel handig, ecologisch én ergonomisch verantwoord zijn onkruidbranders. Met een onkruidbrander verhit je het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaal je na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.

Lees meer  Tuinklusjes augustus

Onkruidsteker

Houd een onkruidsteker bij de hand voor onkruiden met een lange penwortel, zoals paardenbloem. Je kunt ze daarmee makkelijk in hun geheel verwijderen en zo voorkom je dat ze opnieuw uitlopen.

Bekijk ook: snoeien in het voorjaar en snoeien in april.

voorjaarssnoei