De hoeveelheid tuinwerk in augustus valt mee. Planten in potten vragen wel aandacht; controleer dagelijks of ze water nodig hebben óf dat ze na een regenbui juist niet te nat staan omdat er regenwater op de schotel blijft staan. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de pelargoniums, eenjarigen, dahlia’s en rozen om de bloei te stimuleren. En geef deze dankbare zomerbloeiers nog een oppepper door ze vloeibare voeding of mest te geven. Tot ver in het najaar heb je er dan nog veel plezier van!

Snoeien
Augustus is dé tijd om blauweregen te snoeien. Bind eerst de verlengde groei van de hoofdtak en de gesteltakken aan. Knip daarna alle jonge scheuten, die op deze gesteltakken zijn ontstaan, terug tot op vijf tot zes ogen (dat is zo’n 20 cm). Deze zomersnoei bevordert het ontstaan van spoortjes. Dat zijn korte zijloten waarop de bloemknoppen worden gevormd. Om lavendel, Santolina en struikachtige salvia’s mooi in vorm te houden, moeten deze regelmatige worden gesnoeid. Knip ze deze maand flink terug, maar nooit tot op het kale hout. Ook pruimenbomen en (sier)kersen kun je deze maand nog aanpakken. Snoei je ze later in het seizoen dan helen de wonden minder snel waardoor de kans op loodglans toeneemt. Buxus kan vanaf half augustus tot oktober weer worden geknipt. Doe dit wel bij bewolkt weer, want dan verbrandt het blad niet.

Stekken, delen, zaaien
Buxussnoeisel  van 10 cm lengte dat al iets begint af te rijpen is geschikt als stek. Buxus stekken is heel makkelijk. Haal zachte topjes eruit en verwijder de blaadjes van de onderste helft. Zet de stekjes in vochtige (stek)grond in de schaduw en hou de grond de komende tijd matig vochtig.

Lees meer  Bloeiende planten in april

Veel rozen hebben in de tweede helft van de zomer last van sterroetdauw en meeldauw. Verwijder de aangetaste bladeren en gooi ze in de kliko en niet op de composthoop om verdere verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen. Eventueel kun je spuiten met een middel tegen schimmelaantasting.

Baardirissen die al een paar jaar op dezelfde plek staan, kunnen deze maand worden gedeeld. Geef ze een zonnige plek op goed doorlatende grond. En wil je volgend jaar genieten van stokrozen, muurbloemen of vingerhoedskruid? Zaai deze tweejarige planten dan nu uit in de volle grond.