In de maand juni kunnen er weer genoeg tuinklusjes gedaan worden. Zo kunnen de nazomerbloeiers getopt worden, het gras weer regelmatig gemaaid worden en de borderplanten verdienen wel wat extra steun.

Maai het gras nu een of tweemaal per week. Als het maaisel niet te lang is, mag het blijven liggen want het verteert nu snel.  Lees hier meer tips voor het maaien van je gazon.

gras maaien gazon

Nazomerbloeiers terugknippen

Nazomerbloeiers groeien door zolang de dagen lengen, maar beginnen na de zonnewende van 21 juni bloemknoppen aan te leggen. Voorbeelden zijn Campanula lactiflora, Phlox, Rudbeckia en Helenium. Bij dit soort nazomerbloeiers kun je de bloei spreiden en verlengen door een deel van de stengels eind mei of begin juni met een derde terug te knippen. Knip bijvoorbeeld de stengels om en om terug, of kort alleen de voorzijde van de pol in.

dahlia's

Waarom dahlia’s toppen?

De stengels die niet zijn ingekort worden hoger en bloeien eerder. De stengels die wel zijn teruggeknipt, maken eerst nog zijscheuten en vormen pas daarna knoppen. Deze stengels zullen dus later in bloei komen en bovendien lager blijven, waardoor ze ook minder snel omvallen. Een handige truc met veel voordelen

Nog meer tuinklusjes in juni

1. Top dahlia’s vooral aan het begin van hun groei een keer of twee; ze vertakken zich dan onderaan, waardoor ze bossig worden en rijker bloeien.
3. Zorg dat hoge borderplanten voldoende steun hebben; bind ze eventueel nog extra aan of zet er een boogje voor als ze topzwaar worden.
4. Geef potplanten voldoende water en kijk zeker hanging baskets dagelijks na. Ook zomerbollen als dahlia’s en Canna’s zijn dorstige planten.

Lees meer  5 x mooie tuingeraniums

Tips voor andere maanden:

januari
februari
maart 
april
mei
juli 
augustus
september
oktober
november