In januari geen tuinklusjes te doen? Toch wel!  Planten hebben juist nu bescherming nodig en bovendien is het al weer tijd voor de aanschaf van nieuwe bollen en zaden. We hebben 6 tuinklusjes voor januari op een rij gezet:

1. In januari de planten in je tuin beschermen

Pak deze maand de vorstgevoelige planten in de tuin  in – als je dit nog niet had gedaan – met een beschermend laagje vliesdoek als er vorst wordt voorspeld. Zo bescherm je ze optimaal tegen de koude temperaturen. En heb je nog kuipplanten buiten staan? Zet deze in de winter bij voorkeur binnen op een lichte plek, bijvoorbeeld in een koele serre of kas.

winterviooltjes in januari

2. Viooltjes langer laten bloeien

Verwijder de bloemen van winterbloeiende viooltjes als ze uitgebloeid zijn. Zo blijven ze langer bloeien.

3. Bestel nieuwe zomerbollen

Nu is de perfecte tijd om nieuwe zomerbollen te bestellen. De bollenhandelaren hebben hun voorraden optimaal op peil. De kans is dus groot dat de bollen van jouw keuze nog voorradig zijn.

4. Zaden bestellen

Ook zaden kun je nu goed bestellen. Altijd leuk om te bedenken wat je dit jaar in de tuin wilt zaaien en je slag te slaan.

5. Grasmaaier en snoeischaar slijpen

Om in het voorjaar je gras goed te kunnen maaien en gladde snoeiwonden te maken, slijp je in januari alvast de messen en scharen van je tuingereedschap.

6. Vogels voeren

Vergeet in januari – net als in de rest van de wintermaanden-de vogels niet. Voor hen is het nu extra moeilijk om geschikt voedsel te vinden.  Kijk hier hoe je je tuin het hele jaar vogelvriendelijk maakt.

Lees meer  Tuinklusjes november

januari vogels voeren