Ons zomerweer ofwel zon en regen vraagt wat extra verzorging in de tuin. Zo kunnen we de tulpen rooien en luizen bestrijden.

Tuinklusje 1. Tulpen rooien

De bakermat van de tulp ligt op de stenige hellingen in Turkije en Azië. Daar valt in de lente voldoende regen voor de bol om uit te groeien en tot bloei te komen, maar de zomers zijn er heet en droog. De warmte zorgt ervoor dat de bol in zomerrust gaat, maar bevordert ook de aanleg van een nieuwe bloem. Tulpen die niet zo gemakkelijk herbloei geven, kunnen daarom baat hebben bij oprooien en warm bewaren.

Hoe?

Haal na het afsterven van het loof de bollen uit de grond en laat ze een weekje opdrogen (stop er een label met naam of kleur bij als je die nog weet). Sla ze donker en luchtig op, bijvoorbeeld in een papieren zak die je op een warme plek hangt, zoals de zoldering van de schuur. In oktober kun je de bollen opnieuw planten.

Luizenplagen

Juist bij een heerlijk zonnetje en malse regenbuitjes ligt een luizenplaag snel op de loer, omdat de planten dan geweldig goed groeien. De jonge stengels en ontluikende blaadjes krijgen voeding van de plant via de suikerrijke sapstroom, waarvan ook de luizen graag meeprofiteren. Het tweede tuinklusje is dus deze beestjes bestrijden.

Tuinklusje 2. Bestrijding

Bij rozen zit luis vaak op de stengeltopjes en bloemknoppen; de meeste raak je al kwijt als je ze met de hand van de knoppen afrist. Kijk ook of ze zich niet aan de onderkant van het blad verschuilen. Zijn het er erg veel, dan kan een middel op basis van vetzuren of pyrethrum uitkomst bieden (spuit met pyrethrum pas ’s avonds als er geen bijen en hommels meer rondvliegen, want die zijn er ook gevoelig voor).

Lees meer  Houd je kerstboom langer mooi: 12 weetjes & tips

Lieveheersbeestjes

Een invasie van bladluizen wordt vaak gevolgd door een golf van lieveheersbeestjes. Zowel zijzelf als hun larven zijn excellente hulptroepen als het om de bestrijding van luizen gaat, zodat het natuurlijke evenwicht weer snel wordt hersteld.

Is het naast warm ook een lange tijd droog? Bekijk onze tips!