De tuin in april
Deze maand kunnen de verschillen in bloeitijd groot zijn, afhankelijk van waar je woont. Op de koude, natte klei komt het voorjaar wat trager op gang dan op droge zandgrond. Als je dichtbij de kust woont en profiteert van een zacht zeebriesje ben je dikwijls als eerste aan de beurt, zelfs op klei. Eén ding is zeker: deze maand barst het lentefeest écht los.

Oase in de stad
Bij Kweekland in Arnhem is van alles te koop: groenten, bloemen, vaste planten, kruiden, tuingereedschap… Maar het allermooiste krijg je hier zomaar gratis en voor niets: inspiratie, rust en heel veel zin om de tuin in te duiken.

Akeleien, bloemen als uit een sprookje
Net als elfenbloemen ogen de bloemen van akeleien alsof ze afkomstig zijn uit een sprookje. De elegante bloemvormen, de vaak zachte tinten en de bloemen die aan de ranke stengels lijken te dansen, maken deze vaste plant tot een feest voor het oog.

Ga maar even zitten
Een tuin kan best zonder schutting, zonder gazon of zonder grind, maar een tuin zonder terras, heb ik nog nooit gezien. Elke tuin heeft een zitplek nodig, liefst eigenlijk twee of drie verschillende plekken in de zon en in de schaduw, een eettafel én een loungeset. Tuinseizoen geeft je 10 tips voor een fijn terras.

Venkel
Er zijn veel manieren om de lente te vieren. Bij mij hoort daar sinds enige jaren venkelgroen bij. Met handenvol in een omelet verwerkt, is het als groene, gezonde smaakmaker niet te verslaan!

Lees meer  Bloem & Plant november 2012

Geef je gazon een oppepper
Aan het eind van de winter ziet je gazon er niet op zijn best uit: mos, kale plekken, onkruid… Met wat hulp – en wat lentezon – is je gazon zo weer in topconditie!

Citroenkomkommer, knapperig en sappig
Het leuke aan het telen van eenjarigen, of het nu groenten of bloemen zijn, is dat elk nieuw jaar nieuwe kansen met zich meebrengt. Elk seizoen kun je opnieuw kiezen wat je gaat telen en zelfs hoe je je tuin gaat inrichten.

Pronkstuk op de paastafel
Gele en witte voorjaarsbloemen stelen de show in een ‘vaas’ van berkentwijgen. Ranonkels, vogelmelk, narcissen en gele viooltjes combineren prachtig met klimopranken en fijn gespikkelde kwarteleitjes. Een bijzonder stuk voor de paasdagen.

Mulchen, wondermiddel voor de tuin
De meeste tuiniers hebben wel eens van het begrip ‘mulchen’ gehoord en weten misschien ook waar het goed voor is. Toch heerst er nog veel onbekendheid en dat is jammer, want mulchen heeft heel veel voordelen.

Vrolijke zomertuin? Plant dahlia’s!
Als er één plant is die maandenlang kleur geeft in de border dan is dat wel de dahlia. Het is bijna niet voor te stellen dat de onooglijke knollen van juli tot eind oktober bloemen kunnen produceren! Om de bloei te vervroegen kun je dahlia’s in april al oppotten.

Zo maak je een mooie border
Wil je een mooie border vol bloemen in je tuin, die lang mooi is? Ga dan niet op de bonnefooi shoppen maar maak eerst een beplantingsplan. Wij geven je alvast het ontwerp voor een border in rood-violet. Liever een andere kleur? Kies maar!

Lees meer  Bloem & Plant maart 2014

Nonchalante zentuin
,,Liever een klein huisje met een grote tuin dan een groot huis met een klein tuintje.’’ Griets wens kwam uit: ze woont middenin een prachtige, grote tuin en ook in een erg mooi huis. Sinds de zwemvijver er ligt, is het pas écht af.

De hovenier geeft raad
Hoe komt het dat mijn camelia gele bladeren krijgt? Waarom wil mijn Ilex-haagje in de zon niet goed groeien? Lieuwe Westra – vakbekwaam hovenier en adviseur bij Tuinkeur, het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers – beantwoordt hier tuinvragen van lezers.

Spel van licht en schaduw
Deze ommuurde stadstuin in de oude binnenstad van Haarlem valt op door zijn ongedwongen sfeer. Beeldbepalend is de monumentale kastanjeboom waaronder elk voorjaar tal van stinsenplanten bloeien.

Verder in Tuinseizoen april:
– Tuinnieuws
– Eropuit!
– Puzzel
– Doen in april
Tuinseizoen april 2015

Tuinseizoen april 2015 ligt vanaf 19 maart in de winkel en is hier te bestellen!