Geniet van de winterrust en lees in Tuinseizoen januari/februari alles over tips voor je wintertuin; doe inspiratie op over een Engelse tuin en kijk zeker naar onze voorjaarsreizen naar Spanje en Engeland! Deze Tuinseizoen ligt vanaf 22 december in de winkel en is ook via onze Vipwinkel te bestellen.

cover-jan-febr

Palmen, bananen & sneeuwklokjes
Breng nu een bezoek aan de Palmentuin in Veenendaal en kom thuis met een hoofd vol nieuwe ideeën. Bert van de Weerd raakt niet uitgepraat over zijn exotische wintertuin.

8-daagse tuinen- en cultuurreis Madrid, Salamanca en Toledo van 1 t/m 8 mei
Helaas is deze reis niet meer te boeken. Het maximum aantal deelnemers is inmiddels bereikt.
Het binnenland van Spanje is ons reisdoel op deze tuinen- en cultuurreis. We bezoeken de hoofdstad Madrid en omgeving, en de historische steden Toledo en Salamanca. Een heerlijke reis met fraaie parken en tuinen, kathedralen en paleizen, indrukwekkende plaza’s en smalle Spaanse straatjes.

7-daagse Engelse Tuinenreis naar Dorset en Somerset van 11 t/m 17 juni
Op 11 juni vertrekken we met een luxe touringcar naar Dorset & Somerset, waar we prachtige tuinen gaan bezoeken. Wie van tuinen houdt, mag dit niet missen. Ook cultuur staat op het programma met een bezoek aan Bath en Salisbury.

Intiem, energiek en vriendelijk
In de Trendtuinen van 2017 is de tijdgeest duidelijk terug te zien. In drie voorbeeldtuinen die zijn ontworpen door Wim Wijsman bij Tuincentrum Huiting in Vianen zie je drie totaal verschillende sferen.

‘Iedereen die op visite komt, krijgt van mij een plantje mee’
Al jaren hield Tineke een tuindagboek bij, maar het dagboek werd zo uitgebreid, dat ze nu al haar ervaringen deelt op www.mijngroentje.nl

Lees meer  Tuinseizoen juli

Eenjarigen voorzaaien
Eenjarigen hebben de reputatie eindeloos door te bloeien, wat ze de perfecte aanvulling maakt voor elke border of potbeplanting. Je zaait ze gemakkelijk zelf. Leuk om te doen én voordelig!

Blader ook eens door Tuinseizoen

 

Wisselteelt – Even de bedden opschudden
Wat is er nu leuker dan na de jaarwisseling direct goed in je tuin te beginnen met… wisselteelt? Net zoals wij het nieuwe jaar inluiden, snakt je tuin ernaar fris aan het komende seizoen te mogen beginnen.

Peer
Toen we onze tuin in gebruik namen, stonden er twee grote bomen: een oude hazelaar en een nog oudere hoogstam peer. Niemand kon ons vertellen welk ras het was.

‘Het is fijn om naar het ritselen van het blad te luisteren’
Per toeval maakte Erik van den Berghe 25 jaar geleden kennis met bamboe. Inmiddels is zijn ‘Bamboebergh’ in het Belgische St-Martens-Latem uitgegroeid tot een bedrijf van 3 hectare met kwekerij én kijktuin.

Genieten van vogels
Tijdens het weekend van 28 en 29 januari worden in België en Nederland weer tuinvogels geteld. Meedoen met de telling? Kijk op www.tuinvogeltelling.nl of www.natuurpunt.be

De kunst van het wieden
De term onkruid is een variabel begrip. Laten we het houden op deze definitie: onkruid staat voor die planten die op plekken staan waar je ze niet wilt, maar waar je maar niet vanaf kunt komen, wat je ook probeert.

Rozenparadijs Mottisfont Abbey
Een bezoek aan het ommuurde rozenparadijs van Mottisfont Abbey is een overweldigende belevenis. Rozen in alle mogelijke vormen, kleuren en geuren. Deze rozentuin bezoeken we in juni ook tijdens onze tuinenreis.

Lees meer  Magazine Tuinseizoen april

Volkswijsheden
We kennen allemaal wel een paar van die ingebakken volksweetjes die je vroeger meekreeg over de tuin. De potplanten naar buiten vóór ijsheiligen? Een pioen verplaatsen? Koffiedrab bij je planten houdt slakken op afstand? De factcheck is razend populair tegenwoordig, dus waarom zullen we het niet eens loslaten op tuinadviezen.

Winterwit sprookjesland
Na een sneeuwbui voltrekt zich bij De Beukenhof in Barneveld een waar sprookje. De vasteplanten borders en beukenhagen zijn uitgerust met een laagje prachtig winterwit. De schoonheid dankt de wintertuin aan de immense hoeveelheid structuurplanten die werden uitgezocht door Ellen en Hans Lubbers.

Tuin van het Jaar
Tijdens de beurs TuinIdee – van 16 t/m 19 februari in Den Bosch – wordt bekend gemaakt welke van de 7 Nederlandse tuinen wordt uitgeroepen tot Tuin van het Jaar 2017.

Verder in Tuinseizoen:
– Lezerspost
– Column Laurence Machiels
– Doen in de winter
– Column Abraham Rammeloo
– Tuinnieuws
– Eropuit!
– Puzzel

Bestel Tuinseizoen hier.