Tuinseizoen juni 2015

 

De tuin in juni
Open tuinen, kwekerijdagen, plantenfairs, deze maand kán het niet op. Tuinminnend Nederland en België zet de poorten wagenwijd open. Vrijwel dagelijks kun je wel ergens terecht om te genieten van een overdonderend kleur- en geurspektakel.

Spelen met ritme
In de prille ochtendzon loop ik nieuwsgierig het poortje in de heg door, het grind op. Verscholen in een doorsnee wijk in Dordrecht ligt een bloementuin met de focus op rozen. Ik ga op bezoek in de tuin van Susan van Wijk. Of moet ik eigenlijk zeggen: tuinen?

15 ijzersterke rozen
Ze is de mooiste en meest geliefde bloem ter wereld, en toch kwam ze de voorbije jaren minder vaak in onze tuinen voor. Gelukkig is dat nu verleden tijd: de nieuwe generatie ijzersterke rozen is kerngezond, groeit probleemloos en bloeit en geurt maandenlang.

Basilicum
Voor miljoenen is dit het koninklijke, en zelfs heilige kruid. Eentje dat als geen ander hoort bij tomaten, tomaten en… tomaten!

Bloemen als in een weiland
Achter een oude, verbouwde boerderij in zuid-Limburg ligt de omsloten tuin van tuinontwerpster en creatieve duizendpoot Lyd Gunning. Met natuurlijk ogende borders en een kleine moestuin, in een heerlijke ongedwongen sfeer.

Maak je eigen stekken
Nu is hét moment om stekken te nemen van heesters en kruidachtige en veel vaste planten. Bewaar je snoeimateriaal en ‘maak’ er moeiteloos nieuwe planten van. Voor jezelf of om als cadeautje weg te geven.

Quinoa, het graan dat geen graan is
Soms droom ik van een zelfvoorzienend leven. Ik weet dan het een romantisch en onpraktisch idee is, maar toch…

Lees meer  Kans op hooikoorts door bloeiende hazelaars

Tweejarigen
Veel tweejarigen kunnen nu alvast gezaaid worden. Volgend jaar heb je dan extra sterke, rijkbloeiende planten.

Bessen op proef
Diep verscholen in een prachtige natuurtuin in Zomergem ligt het bessenparadijs van Marc Geens. Meer dan 600 verschillende soorten groeien er, en elk jaar komen er nog nieuwe verrassingen bij. Proeven, in deze Proeftuin, is een must.

Westerwolde rijgt; 10 dagen tuinen en kunst
Westerwolde, een streek op en langs een zandrug in Oost-Groningen. Vriendelijke esdorpen in een kleinschalig boomrijk landschap. Verrassende natuurgebieden in het stroomdalgebied van kleine slingerende riviertjes. En heel veel mooie tuinen.

Wilde Weelde Wereld
Wil je een natuurrijke tuin met bijen, vlinders en allerlei ander dierenleven? En wil je hierbij duurzaam en ecologisch te werk gaan? Bezoek dan eens de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern, deze 5000 m² grote tuin biedt op dit gebied volop inspiratie.

Topseizoen op de kwekerij
Coen Jansen kweekt al bijna dertig jaar een prachtig sortiment vaste planten, grassen en varens. Dat betekent hard werken van het vroege voorjaar tot ver in de herfst, maar hij zou niks anders willen.

Balkon wordt minituintje
Ook op balkon en terras kun  je tuinieren! Potten en bakken zorgen de hele zomer voor kleur én je kunt natuurlijk kruiden en groenten kweken in liefst wat grotere bakken. En combinaties maken kan ook.

Verder in Tuinseizoen:
– Doe mee & win
– Tuinnieuws
– Tomaten

Tuinseizoen juni 2015

Tuinseizoen juni ligt vanaf 21 mei in de winkel en is ook hier te bestellen!