Tuinseizoen oktober 2015 

De tuin in vuur en vlam
De herfst kondigt zich deze maand met veel bravoure aan. Fijn dat we niet in de tropen wonen. Daar is de natuur altijd groen, maar mis je de overgang van de seizoenen. Je zou bijna willen dat je al die felgekleurde herfstbladeren aan de takken vast kunt lijmen, om er nog de hele winter van te genieten.

Herfstasters geven een kleurrijke toegift
Zelfs tegen het einde van het tuinseizoen zijn er nog planten die van geen ophouden weten, zoals herfstasters. Als de meeste planten al op hun retour zijn, bloeien zij dat het een lieve lust is. Herfstasters vormen een extra toegift in de tuin, ze bloeien in september en oktober en soms zelfs tot de eerste nachtvorst.

Bijzondere tuinen op Chelsea
Naast vele kleine tuinen waren op de Chelsea Flower Show dit voorjaar weer 15 grote showtuinen te zien. Deze bevatten de nieuwste ideeën op het gebied van tuinontwerp, gecombineerd met een uitgekiende beplanting en moderne materialen. In Tuinseizoen oktober laten we drie bijzondere showtuinen zien.

Kijkje in de tuin van Rik Hiergens
De tuin van Rik Hiergens is groen, maar alles behalve saai. Hij speelt met vormen en contrasten, en zet bijvoorbeeld een donkere blok taxus naast Catalpa die opvalt door zijn  grote, lichtgroene bladeren. Zijn tuin is spannend en altijd anders. Zodra de herfst invalt, licht Riks tuin op.

Doen in oktober
Ook in oktober kan het aangenaam zonnig zijn. Op die momenten is het nog heerlijk tuinieren. Het is nu dé tijd om heesters te verplanten.

Lees meer  Tuinseizoen september

Industrieel met een vleugje romantiek
In een stadstuin in hartje Eindhoven combineerde tuinontwerper Frank Crooijmans een strak ontwerp met natuurlijk ogende beplanting. Een geslaagde opzet; niet alleen de eigenaren zijn enthousiast over het resultaat, de tuin werd vorig jaar door het publiek gekozen tot Tuin van het Jaar.

Wandhanger met bessen
Nu er in de tuin volop bessen en bottels voorhanden zijn, kun je hier gerust wat van knippen om ze te verwerken in fraaie decoraties. Wat dacht je van een hanger in de vorm van een hart of ster? Leuk voor aan de muur of voordeur!

Diervriendelijk tuinieren
Plaaggeesten zoals rupsen en bladluizen zullen in een tuin met een gevarieerde flora en fauna niet snel de overhand krijgen. Hoe je een paradijs voor (nuttige) dieren kunt creëren, lees je in het boek ‘Geef dieren een (t)huis in je tuin of op je balkon’. Wij geven je alvast een voorproefje…

Plant nú bloembollen
Geef je tuin in het voorjaar extra kleur met narcissen, tulpen en andere voorjaarsbloeiende bolgewassen. Dit jaar staan drie trends centraal; Unexpected Wild, The Happy Life en Eco Luxe. Laat je bij het uitkiezen en planten van bloembollen door deze trends inspireren!

Verder in Tuinseizoen oktober:
– Puzzel
– Eropuit!
– Tuinnieuws
– Najaar in De Tuinen van Appeltern
– Column Laurence
– Birgitta over hosta
– Praktisch siertuin
cover tuinseizoen
Tuinseizoen september ligt vanaf 24 september in de winkel en is ook hier te bestellen!