In Tuinseizoen september lees je o.a. over dahlia’s die nu volop in bloei staan, geven we veel praktische tuintips en hoe je hagen voor de winter in model kunt snoeien. Deze editie ligt vanaf 18 augustus in de winkel en is ook te bestellen in onze Vipwinkel!

Tuinseizoen september

Verder in Tuinseizoen september:

Bosje bloementuin
Een boeket uit je eigen tuin plukken is één, daarvan je beroep maken, dat is wat meester-florist Sandra Verweij doet. Haar tuin is haar bloemenwinkel, elk boeket is er een op maat. Met alleen maar biologisch geteelde bloemen.

Sierstruiken met een smaakje
Als ontwerper van eetbare tuinen word ik regelmatig geconfronteerd met de opvatting dat een tuin óf mooi óf nuttig kan zijn, maar dat deze twee functies niet echt samengaan. Lees hier alles over in Tuinseizoen september!

Maak je tuin groener!
Minder verharding en meer groen in tuinen, dat is waar de Royal Horticultural Society met haar campagne Greening Grey Britain voor pleit. Met haar showtuin laat deze tuinbouwvereniging zien hoe je met een ‘groene’ voortuin een bijdrage kunt leveren aan de biodiversiteit.

Herfsttaart op tafel
Van een afstandje lijken het heerlijke taartjes met fruit, van dichterbij zie je dat deze ‘taartjes’ gemaakt zijn van schors, bladeren en vruchten uit de tuin. Maak deze vrolijke herfsttaartjes om de (tuin)tafel mee te versieren.

Blader ook eens door Tuinseizoen!

 

Zinderende nazomer in de Noordoostpolder
Terwijl de eerste bladeren al van de bomen dwarrelen, is er bij Goldhoorn Gardens in het Flevolandse Bant nog weinig terugval te bespeuren. De rijk gevulde borders zijn uitgerust met zoveel najaarsgeweld, dat je ogen tekort komt.

Lees meer  Mediterrane tuinen en cultuur in één reis: beleef het in Zuid-Spanje voorjaar 2021

Stokroos
Mijn tuinloze Haarlemse woning was de reden waarom ik een volkstuin nam. Toch beschikte dat balkonnetje over een groot voordeel: het gaf mij een geweldig zicht op de ommuurde stadstuin beneden mij. En aan de zonnigste zijde van die tuinmuur brak elke zomer een baaierd aan kleuren los. Stokrozen!

Nooit meer op vakantie
Tussen de landerijen in het buitengebied van Brummen ligt Hofstede Het Holt, een karakteristieke boerderij uit 1783 met rondom een lommerrijke, 15.000 m² grote landschapstuin. Eigenaren Marion en Gert-Jan zijn elk vrij uurtje in hun tuin te vinden.

Stralende sterren
Neem eens de moeite om de bloem van een Allium van dichtbij te bekijken. Meteen zie je dat het niet één bloem is, maar een serie van bloemetjes die samen een dichte bol vormen. Sieruien bloeien rond juni maar verrassend genoeg moet je ze binnenkort al planten!

Wild, vol & bloemrijk
De lay-out van de tuin lag al vast toen tuinarchitect Renée Santema met de beplanting aan de slag mocht. Toch wist ze nog een kleine wijziging door te voeren: de padenstructuur die langs de opgemetselde vijver liep, verlegde ze voor een vak met vaste planten.

  • Doen in september
  • Lathyrus odoratus nu zaaien, volgend seizoen in bloei
  • Tuinnieuws
  • Basilicum, kweken & koken
  • Eropuit!
  • Puzzel