Zo plant je tulpen

De periode oktober-december is de beste tijd om tulpen te planten. Met onze praktische tips wordt het beslist een succes en kun je komend voorjaar genieten van een geweldige kleurenpracht!

1 Kies voor een spectaculaire combinatie tulpen (eventueel in combinatie met andere voorjaarsbloeiende bolgewassen) die tegelijk bloeien. Wil je langer kleur? Plant dan soorten die elkaar in bloei overlappen. Ook dit geeft een verrassend effect én – als je het goed uitkient – tot wel zes weken bloei.

2 Wil je geen vrachtladingen tulpen planten, dan kun je het beste niet te veel soorten kiezen en daar wat grotere aantallen van nemen. Dat geeft een mooier en rustiger effect dan wanneer je veel verschillende tulpen in kleine aantallen plant.

3 Plant je de tulpen tussen andere planten in de border dan heb je bij tulpen die hoger worden dan 35 cm gemiddeld 15 tulpen/m² nodig. Kies je voor lagere tulpen, houd dan als richtlijn 20-25 tulpen/m² aan.

4 Kies een zonnige plek op goed doorlatende grond.

5 Doe de verschillende bollen in een kruiwagen, meng ze goed door elkaar en plant ze zodanig dat het lijkt alsof ze willekeurig in de border zijn uitgestrooid. Dit zorgt voor een heel natuurlijk effect.

6 Algemeen geldt dat je de bollen twee keer zo diep plant als ze hoog zijn. Maar tulpen voor meerjarenbloei kun je beter dieper planten – op 15-20 cm diepte – want dan hebben ze ’s zomers minder last van droogte.

7 Als je veel bloembollen in de grond moet zetten, is een bollenplanter heel handig.

Lees meer  Hanging basket

Tulpen voor meerjarenbloei
Onderstaande tulpen kun je na de bloei gewoon in de grond laten zitten, ze bloeien ook dan meerdere jaren achter elkaar. Verwijder na de bloei wel de uitgebloeide bloemen anders gaat de plant nodeloos energie steken in de ontwikkeling van de zaaddozen.

’Balade’ (paars met wit)
’Ballerina’ (oranje)
’Candela’ (geel)
’Don Quichotte’ (lilaroze)
’Mount Tacoma’ (wit)
’Negrita’ (dieppaars)
’Parade’ (rood)
’Prinses Irene’ (oranje met purper)
’Queen of Night’ (bijna zwart)
’Spring Green’ (crème met groen)
’Spring Song (rozerood)
’White Triumphator’ (wit)