Veel mensen zien zaaien als een lenteklusje, maar tweejarigen zaaien doe je juist in de zomer! In de natuur strooien vergeet-mij-nietjes en vingerhoedskruid hun zaden immers ook in deze maanden uit.

Veel tweejarigen zijn waardevolle tuinplanten, zoals muurbloemen en hoge borderplanten als stokrozen en toortsen. Dit soort tweejarigen zaai je in de zomer. Nog datzelfde jaar vormen ze een bladrozet, waarna ze in winterslaap gaan om het jaar erna verder uit te groeien en tot bloei te komen.

* Sommige tweejarigen kun je simpelweg op lege plekjes tussen de andere borderplanten uitstrooien, zoals de IJslandse papavertjes (foto) die een penwortel hebben en daarom lastig te verplanten zijn. Ook toortsen, vergeet-mij-nietjes, judaspenning, damastbloem (Hesperis matronalis), teunisbloem en de zilverbladige Eryngium giganteum ’Miss Wilmott’s Ghost’ kun je ter plekke zaaien.

* De meeste tweejarigen kun je ook op een apart zaaibedje voorzaaien en in de herfst uitplanten, zoals stokrozen, vingerhoedskruid en duizendschonen. Dat voorzaaien is ook ideaal voor muurbloemen, die prachtig combineren met bloeiende tulpen. In de herfst kun je ze dan samen op de gewenste plek planten voor schitterende kleurencombinaties.

 

Lees meer  Verzorging woestijnroos