Veel tweejarigen zaai je in de zomer, maar ook in juni kun je alvast tweejarigen zaaien. Volgend jaar heb je dan extra sterke, rijkbloeiende planten.

Op enkele uitzonderingen na kun je winterharde tweejarigen uitstekend in juni al zaaien. In het najaar heb je dan meteen al stevige, jonge planten die je in de border kunt uitplanten. Ze zijn sterk genoeg om de winter in de vollegrond te overleven en zullen het jaar erop goed bloeien.

Tweejarigen in juli zaaien
Er is een aantal tweejarigen waarbij de kans bestaat dat, als ze te vroeg in het seizoen gezaaid worden, ze nog datzelfde jaar zullen bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld violier (Matthiola incana), viooltjes, hondstong (Cynoglossum amabile) en sommige anjersoorten. Zaai deze daarom liever pas vanaf juli.

Vorstgevoelige tweejarigen
Violier is vorstgevoelig. Houd de jonge planten daarom ’s winters in een koude bak of kas en plant ze pas na de winter uit. Heb je geen kas, zaai violier dan in februari op de vensterbank, dan bloeit hij alsnog datzelfde jaar.

Viooltjes zaaien
Ook viooltjes kun je vroeg in het voorjaar op de vensterbank kweken. Ze zullen dan later in de zomer bloeien. Als je juist al vroeg in het jaar van hun bloemen wilt genieten, zaai je ze in het najaar en laat je de jonge plantjes in een koude bak overwinteren.

Kijk hier hoe je tweejarigen zaait!

Lees meer  Zomers boeket uit eigen tuin