Als de sierkersen getooid gaan in wolken bloesems, neem dan even de tijd om te genieten van hun pure schoonheid. De lente is immers volop losgebarsten!

Sierkersen gehuld in wolken tere roze of witte bloesem zorgen in je tuin voor een uitbundig lentefeest. Geniet er volop van, want sierkersen bloeien immers maar kort. In Japan vieren ze in deze periode Hanami, het traditionele bloesemfestival. De kortlevende kersenbloesem is een traditionele Japanse metafoor voor de kortstondigheid van het leven. De les die daaruit valt te trekken: geniet van het moment, van de schoonheid en de optimistische vrolijkheid van de lente!

Wil je zelf een sierkers aanplanten om elk jaar opnieuw van dit schitterende schouwspel te genieten? Het aanbod is uitgebreid, hier alvast vijf aanraders.

1 Prunus incisa ’Kojou-no-mai’ is een dwergsierkers, die maar 2 tot 3 meter hoog wordt. Dat maakt hem niet alleen geschikt voor kleine tuinen, maar zelfs voor een balkon of dakterras. Ieder voorjaar bloeit dit sierkersje met enkelvoudige witte bloesem met een vleugje roze.

2 Prunus serrulata ’Ukon’ bloeit in een ongebruikelijke kleur: roomwit met een vleugje groen erdoor. De kleine, halfdubbele bloemen hangen in grote hoeveelheden aan de takken van deze flinke boom met brede kroon. Ze combineren ook prachtig met het jonge blad, dat koperkleurig uitloopt.

3 Prunus subhirtella ’Autumnalis Rosea’ brengt ’s winters al een glimpje voorjaar. Als de tuin wegzinkt in zijn grijze wintertooi, gaan zijn slanke takken schuil onder wolken kleine bleekroze bloemen en hij bloeit nogmaals in de lente. Deze sierkers is te koop als heester en boom en wordt uiteindelijk middelgroot, maar groeit langzaam.

Lees meer  Wat te doen met afgevallen blad in de herfst?

4 Prunus serrulata ’Kanzan’ (foto) is een stoere sierkers met opgaande takken, die zich uiteindelijk spreiden tot een brede kroon. Hij wordt veel aangeplant, als laanboom en als sierboom in de tuin. Als je van grote gevulde dieproze bloemen houdt, dan is deze opvallende sierkers een aanrader.

5 Prunus ’Accolade’ is een middelgrote boom met een nette groeiwijze, spreidende takken en massa’s lichtroze bloemen, die al vroeg verschijnen. Hij is ruim voorhanden bij kwekers en tuincentra en wist 3 onderscheidingen van de Royal Horticultural Society in de wacht te slepen.

Lees hier meer over de sierkers!