Zoek je een eigen werkplaats om lekker in te klussen? Dan is een schuur een hele goede optie. Of je nu nog niet over een schuur beschikt of wel een schuur hebt, maar die niet is ingericht op een werkplaats: Met simpele stappen heb jij binnenkort een fijne werkplaats.

Wanneer mensen een schuur hebben, zien ze deze plek vaak als de ideale plek om spullen in op te bergen. Hier gaan soms jaren overheen totdat je schuur vol staat met spullen die je ‘misschien nog ooit’ gaat gebruiken. De beschikbare ruimte wordt vervolgens niet optimaal benut en dat is natuurlijk zonde.

Bruikbaarheid schuur

Je kunt uiteraard niet iedere schuur ingerichten als werkplaats, soms heb je gewoon geen plek voor de spullen die er staan en kan je het nergens anders kwijt. Ga dus voor jezelf eerst na of je de ruimte kan creëren voor een werkplaats door spullen ergens anders op te bergen of weg te doen.

Beschik je nog niet over een schuur? Dan kun je zelf een schuurtje bouwen. Met een uitgebreid stappenplan maak je een nieuwe schuur geheel naar jouw wensen.

Wanneer je beschikt over een geschikte werkplaats, moet er naast ruimte ook voldoende licht en opbergmogelijkheden aanwezig zijn. Wanneer dit niet het geval is, is het van belang dat je verlichting aanlegt en opbergkasten aanschaft.

Zorg ervoor dat je efficiënt gebruikt maakt van de ruimte in je schuur. Heb je bijvoorbeeld weinig oppervlakte? Werk dan de lucht in met planken op de muur en hangende kasten.

Werkplaats

Wanneer je de schuur zo hebt ingericht dat er meer ruimte is, is het tijd voor een goed werkblad. Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kan je waarschijnlijk van hout een mooi en handig werkblad maken. Ben je wat minder handig of heb je er de tijd/middelen niet voor? Dan kun je ook kant-en-klaar een werkbank kopen en deze plaatsen in je schuur.

Vervolgens kun je jouw gereedschappen en andere hulpmiddelen netjes opbergen. Ook bij deze stap kun je optimaal de ruimte benutten door de ruimte die je hebt onder de werktafel, maar ook de muur boven je werkblad.

Werkblad in elkaar zetten

Kies je ervoor zelf je werkblad in elkaar te knutselen zorg er dan voor dat deze op goede hoogte wordt gemaakt, om lichamelijke klachten te voorkomen. Om ergonomische te kunnen werken is de beste werkhouding als je met een rechte rug voor je werkblad staat en je armen een hoek van 90 graden aanhouden wanneer je aan het werk bent.