Deze zomer je balkon, terras of tuin opvrolijken met mooie kuipplanten? We delen graag een aantal tips met je voor de optimale verzorging van jouw kuipplanten. Zo kun je zo lang mogelijk genieten van een fleurig terras of balkon. Ga bijvoorbeeld aan de slag met hydrokorrels!

Kies de juiste potten

Potten zijn er in allerlei formaten en leuke kleuren. Belangrijk is dat het overtollige water van kuipplanten goed weg kan lopen, om wortelrot te voorkomen. Het is daarom slim om potten aan te schaffen met een gat onderin.

Let verder goed op dat de potten groot genoeg zijn. Als je kuipplanten koopt, moet je deze altijd verpotten naar een nieuwe pot. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is dan de originele pot waarin je de plant hebt gekocht. Zo geef je jouw kuipplanten alle ruimte om te groeien en nieuwe bladeren of bloemen te ontwikkelen.

Zorg voor een goede basis met hydrokorrels

Ga je een pot vullen met potgrond? Strooi dan altijd eerst een laagje Pokon hydrokorrels onderin de pot. Hydrokorrels zijn kleine bolletjes van gebakken klei die zorgen voor een betere waterhuishouding in de pot. Ook verklein je door hydrokorrels de kans op wortelrot én is het een slimme manier om grote potten op te vullen, zodat je deze niet volledig met potgrond hoeft te vullen.

Pot met hydrokorrels vullen

  • Was de hydrokorrels met lauw water
  • Vul ongeveer 20%-25% van de pot met hydrokorrels
  • Vul de pot aan met potgrond speciaal voor kuipplanten
  • Haal de plant uit de originele pot en verwijder de aarde van de wortels
  • Plaats de plant in de aarde en vul de pot aan met potgrond tot een aantal centimeter onder de rand

Schaf de juiste potgrond aan

Universele potgrond kan in principe gebruikt worden voor alle kuip-, border- en kamerplanten, maar voor de beste ontwikkeling van jouw plant(en), is het slim om potgrond te kopen die past bij de plant die je gaat oppotten.

Zo is er bijvoorbeeld speciale Pokon potgrond voor kuipplanten. De samenstelling van deze potgrond is volledig afgestemd op kuipplanten en bevat voeding, waardoor je je kuipplanten de eerste paar maanden niet hoeft te bemesten.

Kuipplanten water geven

In de zomermaanden kunnen kuipplanten snel uitdrogen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven. De hoeveelheid water en de frequentie waarin je water moet geven, is afhankelijk van de soort plant. Zo kunnen hortensia’s in pot in de zomermaanden elke dag een flinke scheut water of dompelbadje gebruiken.

Heb je hydrokorrels onderin de pot gedaan? Dan hoef je een stuk minder water te geven!

Kuipplanten voeden

Als de voeding in de grond is uitgewerkt, is het slim om je kuipplanten regelmatig te voeden. Zo zorg je ervoor dat kuipplanten sterker worden en beter weerbaar zijn tegen plagen of ziektes. Het is afhankelijk van de soort plant hoe vaak je deze moet voeden.

Welke kuipplanten staan er deze zomer op jouw balkon of terras?