Een droom voor velen, een vijver in de tuin. Maar welke soorten vijvers zijn er eigenlijk, welke is geschikt voor jouw tuin en wat zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van je droomvijver?

De natuurvijver

In deze vijver heeft de natuur de vrije hand. De natuurvijver trekt veel dieren aan zoals salamanders, kikkers en insecten. Deze vijver is rijk aan planten en bij voorkeur wordt er geen pomp, filter, folie of chemisch middel gebruikt. Als je toch graag een waterval of stroompje wilt, leg de pomp daar dan zo dichtbij als mogelijk. Door de juiste hoeveelheid en variatie aan planten te gebruiken, blijft het zuurstofgehalte in het water hoog. Ook wordt een overgroei aan algen hiermee voorkomen. Als je vissen wilt uitzetten, is het belangrijk dat het diepste gedeelte minimaal 80 cm diep is.

De spiegelvijver

De spiegelvijver weerkaatst zowel alles in de tuin, waardoor deze groter lijkt. Deze vijver is vaak ondiep en strak afgewerkt. Er is geen filtratie nodig en het enige wat nodig is aan onderhoud, is de spiegelvijver blad en afvalvrij houden. Doordat er veel algengroei is door de grote temperatuurverschillen in het ondiepe water, is het noodzakelijk een UV-C-lamp te plaatsen. De spiegelvijver kan ook als kleinere variant in de tuin, tussen de beplanting in de tuin, op het terras of balkon geplaatst worden.

De Koivijver

Een Koivijver is ontworpen voor Koi-karpers. Een speciaal gekweekte, Japanse variant van de standaard karper. Koi-karpers zijn mooie vissen, met een lastige en lange gebruiksaanwijzing. Omdat de Koi dol is op planten, is het niet mogelijk planten in de vijver te plaatsen. Je kan wel planten neerzetten in een afgeschermd gedeelte, waar de koi niet bij kan. De Koivijver dient een minimale diepte te hebben van 130 cm, dit omdat de koi-karper niet van koud water houdt. Een Koivijver brengt veel onderhoud met zich mee en daarmee ook hoge kosten.

De zwemvijver

Deze vijver is erg in populariteit gestegen de laatste jaren. De zwemvijver is vaak 140-160 cm diep en door een helofytenfilter te gebruiken blijft het water mooi helder. Om ook te kunnen zwemmen tijdens de wat koudere seizoenen, kan je een verwarmingselement in de vijver plaatsen.

Gemiddelde kosten van een vijver

Een vijver aanleggen brengt hoe dan ook kosten met zich mee. Wil je graag een vijver aanleggen maar heb je momenteel de financiĆ«n er niet voor, dan is geld lenen ook nog een optie. Het aanleggen en onderhouden kan al voor een relatief lage prijs van honderd euro, maar kan oplopen tot wel duizenden euro’s. Daarmee is de spiegelvijver het goedkoopst en de Koivijver de meest dure. Bepaalde vijversoorten, zoals de natuurvijver zijn misschien wat duurder in aanschaf, maar wanneer de vijver eenmaal is aangelegd is deze zo goed als onderhoudsvrij. Op de langere termijn is deze bijvoorbeeld niet duur in tegenstelling tot de Koivijver, de Koivijver is vrij prijzig in aanschaf en aanleg, maar ook in onderhoud. Het is goed om te onthouden, hoe meer onderhoud de vijver nodig heeft, hoe hoger de kosten. Hoe groot je de vijver wilt aanleggen, heeft natuurlijk ook invloed op de kosten.