Eenjarige zomerbloeiers zoals klokwinde (Cobea scandens), kattensnor (Cleome), cosmea, tabaksplant (Nicotiana) en Verbena kun je vanaf februari voorzaaien.

Vul een zaaibak met zaaigrond en druk deze goed aan. Zaai de zaden niet te dicht op elkaar en bedek ze met een dun laagje zaaigrond. Besproei de aarde met een plantenspuit en steek er een plantenlabel met de juiste naam bij.

De genoemde eenjarigen kiemen het beste bij een bodemwarmte van 20 °C. De zaaibak kun je daarom heel goed op de verwarming zetten. Handig zijn ook speciale zaaibakken met een verwarmingselement. Vergeet niet de kap op de zaaibak te doen – en als de zaailingen zijn opgekomen – regelmatig te ventileren. Dit voorkomt dat de zaailingen door een schimmelziekte plotseling wegvallen. Staan de zaailingen te dicht op elkaar, haal er dan voorzichtig een paar weg.

Wanneer na de eerste twee kiemblaadjes de eerste echte bladeren verschijnen, kun je ze verspenen in aparte potjes. Geef zorgvuldig water: zorg dat de potgrond nooit te nat of te droog is.

Laat ze vanaf begin mei langzaam aan de buitentemperatuur wennen (afharden) en plant ze pas na half mei buiten uit.

Lees meer  Mooie vroegbloeier: leverbloempje