Net als je denkt dat het gedaan is met de vorst, komt de winter toch weer om de hoek kijken. Gelukkig zijn er vroege bloeiers die zich hier niets van aantrekken.

Al vroeg in het jaar, als wij onze winterjas nog lang niet kunnen opbergen, staan er al heel wat dappere vroege bolgewassen met hun neus boven de grond. Krokusjes en sneeuwklokjes zijn natuurlijk hele bekende voorbeelden, maar er zijn er veel meer. Vaak al eind februari staan ook sterhyacint (Scilla), sneeuwroem (Chionodoxa) en buishyacint (Puschkinia) in bloei.

Sneeuwroem (op de foto) is een prima verwilderingsbol. Als je de bolletjes in de border of het gazon poot, zullen het er ieder jaar meer worden. Je moet dan wel zorgen dat het blad de kans krijgt om af te sterven, want alleen dan kunnen de bollen genoeg voedsel opnemen voor het volgende bloeiseizoen. In het gazon betekent dat, dat je de maaier even in de schuur moet houden.

De buishyacint, in dit geval Puschkinia scilloides var. libanotica, laat zich vaak al wat eerder in februari zien. Dit bolletje bloeit eindeloos door, wel tot in april. De bollen zijn zo goedkoop dat je ze massaal kunt aanplanten. Deze en de andere genoemde bolgewasjes gedijen overigens het best op in plek in de zon tot halfschaduw in goed doorlatende, kalkrijke grond. Zet ze dus liefst op een open plek met hier en daar een heester.

Lees meer  Bladcompost als bodemverbeteraar