Je border eind herfst helemaal afknippen is niet aan te raden, laat liever zoveel mogelijk resten van de vaste planten staan. Die vormen niet alleen een natuurlijk winterdekje, maar fungeren ook als schuilplaats en voedsel voor dieren. En daarnaast leveren ze met rijp en sneeuw een prachtig wintersilhouet op!

Laat tijdens de herfst en winter zoveel mogelijk plantenresten in je border staan. Als een  natuurlijk winterdekje beschermen ze immers de ondergrondse wortels en slapende knoppen van je vaste planten. Maar blad dat is aangetast door meeldauw, roest of andere schimmelziekten kun je beter wel afknippen; gooi het niet op de composthoop maar in de vuilnisbak, zodat de sporen zich niet kunnen verspreiden.
Gelukkig zijn dit uitzonderingen, de meeste vaste planten kun je rustig laten staan. Dat heeft twee voordelen. Allereerst zijn ze belangrijk voor dieren: insecten kunnen tussen het afstervende blad overwinteren en vogels peuteren uit de afgestorven bloemen de laatste zaden als wintervoer. Maar daarnaast vormen veel uitgebloeide planten met rijp en sneeuw een schitterend wintersilhouet, waardoor je tuin er ook in dit koude seizoen nog lang aantrekkelijk uitziet!

Lees meer  Gebroken hartje steelt de show