De herfst is volop begonnen, maar het regentekort is nog niet aangevuld. De droogte blijft aanhouden en dat zien we in onze tuinen en de natuur om ons heen. In combinatie met de lange, warme zomer staan veel planten lang in bloei en kunnen we zelfs exotische vruchten uit onze eigen tuin oogsten.

Bijzondere resultaten

Door de lichte nachtvorst die eind september plaatsvond zijn de blaadjes van bomen en struiken gaan verkleuren en genieten we op veel plekken van een prachtig groen/rood/oranje kleurenpalet. Inmiddels zijn de temperaturen weer opgelopen en blijft de zon maar schijnen. Dankzij de vele zonnige dagen zijn de herfsttinten heel intens en kleuren de bladeren extra rood; een echte Indian Summer!

passievruchten in Nederland

Tweede bloei

De zomer lijkt geen einde te kennen, we zitten nog lekker buiten en hoeven niet altijd een jas mee te nemen als we op pad gaan. Deze warme periode zo laat in het jaar zorgt er ook voor dat diverse voorjaarsbloeiers nu – in de herfst! – een tweede bloei doormaken. We zien bijvoorbeeld witte paardenkastanjes die deze zomer hun blad verloren, maar inmiddels weer nieuwe bladeren hebben én weer bloeien. Op 31 oktober maakte onze eindredacteur Monique zelfs nog een foto van een passiebloem in bloei en groenredacteur Annemarie spotte er zelfs een met vruchten! Heb jij ook bijzonder bloei in je tuin? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via Facebook.

Arnold van Vliet fotografeerde drie jaar lang de herfstkleuring en hield dit bij in de app GrowApp. Op deze foto’s is goed te zien hoe verschillend de herfst de afgelopen jaren verliep. Lees hier het artikel.

Lees meer  Natuurlijk tuinieren: verantwoord, ecologisch en goed voor onze aarde

oogst droogte

Tweede oogst

Lezeres Diana uit Amersfoort genoot van een tweede oogst van haar vijgenboom. Deze mediterrane plant geniet van de lange, warme zomer en herfst en leverde volop oogst. ,,Wat een rijkdom: in de derde week van oktober nog zoveel vijgen kunnen plukken.” Het resultaat: heerlijke salades, een vijgencake en een heerlijke vijgen-port-siroop.

Blijven plukken

Ook genieten we nog volop van prachtig bloeiende bloemen! De dahlia’s in de tuin van Tuinseizoenredacteur Annemarie staan er prachtig bij. Blijf dus vooral plukken, dan genieten we binnen én buiten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Ook cosmea bloeit eindeloos door.

bloemen droogte

Wat te doen

Het ziet er de komende dagen nog niet naar uit dat het weer gaat regenen. Houd je planten daarom goed in de gaten en geef, indien nodig, water. Sommigen genieten nog steeds van een bloeiende lavendel. Hoewel je deze normaal gesproken aan het begin van de herfst een laatste, lichte snoeibeurt geeft, kun je deze nog bloeiende exemplaren nu beter niet meer snoeien. Zo geniet je nog even van de mooie bloei en is je lavendel minder kwetsbaar als het straks plots wel koud wordt.