Een tekort aan voedingsstoffen treedt het snelst op bij droge zandgrond, die weinig humusrijke deeltjes bevat. Dit bodemtype bestaat grotendeels uit grote, ronde (gladde) zandkorrels waar water makkelijk tussendoor sijpelt en waar voedingsstoffen slecht aan ‘vastkleven’ (binden). Voedingsstoffen spoelen daardoor gemakkelijk uit en de tekorten moeten regelmatig worden aangevuld, want anders raakt de bodem uitgeput.

Op kleigrond speelt dat probleem nauwelijks. De kleideeltjes zijn uitstekende binders van voedingsstoffen. Ook organisch materiaal, zoals compost, mest of bladaarde houdt voedingsstoffen vast. Hoe meer kleideeltjes of organisch materiaal je bodem bevat, hoe voedzamer deze is. Om te bepalen wat voor soort grond je hebt, heb je geen ingewikkelde test nodig, want dat kun je gewoon zíén. Neem op drie à vier verschillende plekken in je tuin een schep grond en meng die door elkaar. Pak een vuist aarde en kijk goed naar de kleur en structuur.

Kleigrond of leem
Heeft meestal een wat lichte, grijzige of (geel)bruine kleur. De grond kleeft in kleine of grote klonten aan elkaar. Als het nat is, heeft het een wat vettige glans. Je kunt er dan stevige ballen van kneden die niet uit elkaar vallen. Klei laat een vettig laagje achter op je handen dat bij het drogen barst. Kleigrond is van nature voedselrijk.

Zandgrond
Zandgrond heeft (in droge toestand) een grijze tot bruine kleur. Hoe lichter de kleur, hoe armer de  grond. Je handen worden er niet zo zwart van. De structuur is erg los en bevat naast zand vaak ook fijn grind. De aarde valt makkelijk tussen je vingers door. Zelfs als de grond vochtig is, kun je er geen stevige ballen van kneden. Het is van nature voedselarm.

Lees meer  Bemest verwilderingsbolletjes

Humusrijke zandgrond of veen
Verteerd organisch materiaal heeft een donkere, bijna zwarte kleur. Veengrond, die bijna geheel uit organisch materiaal bestaat, is dan ook vrijwel zwart. Deze grond heeft een losse structuur, maar voelt – door de vele humusdeeltjes – wel veerkrachtig en sponzig aan. Het kleeft een beetje aan elkaar als het vochtig is en je krijgt er zwarte handen van. Het is redelijk voedselrijk.