De laatste tijd regent het steeds meer en steeds harder. Vooral bij heftige buien ontstaat er al snel wateroverlast in je tuin. Wees hier op voorbereid en maak je tuin regenproof!

Groen tegen wateroverlast

Als tuinliefhebber heb je natuurlijk veel planten in je tuin. Dat is helemaal goed! Heb je toch te kampen met wateroverlast? Kijk dan eens of er tussen je terrastegels ruimte is voor bredere voegen.


Gezellige paadjes

Maak van de enkele tegelpaden in je tuin wat grind- of dolomietpaadjes. Of leg in plaats van een paadje staptegels neer. Deze paden zien er niet alleen sfeervol uit, het zorgt er ook voor dat het water tussen de tegels snel weg kan stromen.

wateroverlast in de tuin

Wateroverlast voorkomen door reliëf in de tuin

Reliëf in de tuin is heel belangrijk! Het best laat je de bestrating een beetje schuin aflopen. Het best laat je terras iets aflopen naar de border en je oprit of pad naar de openbare weg. Ook kan het een goed idee zijn om een lager gedeelte in je tuin te maken waar overtollig regenwater naar toe kan stromen. Zet hier planten die zowel tegen droogte als vocht kunnen, zoals moerasspirea, dotterbloemen en gele lis.

wateroverlast in de tuin

Zorg voor een goede bodemstructuur tegen wateroverlast

Wateroverlast komt vaak voor op klei- en leemgrond, maar ook op grond die veel puin bevat, of waar een toplaag is opgebracht die veel vocht vasthoudt, houtsnippers bijvoorbeeld. Zorg dus voor een goede bodemstructuur, waar het water goed in wegzakt. Of maak om de meter wat gaten, zo diep als de grondboor lang is of tot je door de vaste laag heen bent. Vul de gaten met grind. Via deze gaten stroomt het water sneller weg.

Heb je heel veel wateroverlast in je tuin? Laat dan drainagesleuven aanleggen.

Lees ook: regenwater opvangen in de tuin