De westerse karmozijnbes (Phytolacca americana), ook wel Amerikaanse karmozijnbes genoemd, komt van oorsprong voor in grote delen van Noord-Amerika.  Je vindt de spectaculaire plant regelmatig in onze tuinen.

Kenmerken westerse karmozijnbes
De westerse karmozijnbes wordt ruim twee meter hoog. Hij heeft bloemen en bessen in ietwat hangende trossen.

Bloemen van de westerse karmozijnbes
De bloemen op de aarvormige bloeiwijze zijn eerst wit, later roodachtig. Elk bloempje bevat tien stijlen. De vruchtbeginsels vergroeien tot een tiendelige zwartpurperen bes.

Vogelvriendelijk
De plant verwildert, omdat de vogels de rijpe bessen eten en de zaden met een beetje mest laten vallen. Vooral in Zuid-Europa is de ronduit imposante plant ingeburgerd.

Verzorging
De westerse karmozijnbes is een gemakkelijke plant die houdt van een plaatsje in (half)schaduw en van een voedselrijke bodem.
westerse karmozijnbes
Krachtige plant
De westerse karmozijnbes vormt een krachtige plant voor achterin de border. Hij zaait zich gemakkelijk uit. Wil je het uitzaaien tegen gaan? Knip dan de bessen af voordat ze rijp worden.

Bessen
De bessen van de westerse karmozijnbes zijn eerst groen en later donker purper. De nog groene bessen zijn giftig (!), de rijpe bessen niet. Maar ze hebben geen smaak.

Lees hier meer over de karmozijnbes.

Nieuwsgierig geworden naar de oosterse karmozijnbes? Kijk dan snel hier.

Lees meer  Hanging basket maken