De wilg is er in allerlei soorten en maten, van Japans tot treur- of knotwilg. Met een kleinere tuin of balkon zijn het bonte wilgje ’Salix integra’ en het kleine treurwilgje ’Salix Caprea’ een aanrader.

Knotwilg

De wilg is vooral bekend als knotwilg langs het water. Niet voor niets dat Salix dan ook afgeleid is van het Keltische sal wat ‘dichtbij het water’ betekent.

Wilg op het balkon of terras!

‘Salix integra’ en ’Salix Caprea’ zijn de mini-versies van de wilg en perfect voor elk balkon of terras. De bloeivorm van deze wilg noemt men katjes, die in februari worden gevormd. Dit geeft de Salix een aaibare aantrekkingskracht.

Snelgroeiende plant

Van nature is de wilg een snelgroeiende boom, waardoor deze symbool is geworden van vruchtbaarheid. Daarnaast zijn de katjes van Salix ook een vruchtbare bron van stuifmeel. Niet voor niets dat je veel bijen en hommels, belangrijk voor de bestuiving van planten en bomen, in de buurt van de wilg ziet vliegen. De wilg is zo van groot belang voor ons ecosysteem.

Tip: De takken met katjes zijn een leu­ke decoratie in een hoge vaas, vooral die van de kronkelwilg, ofwel Salix babylonica ’Tortuosa’. Zo kun je zowel binnen als buiten van Salix genieten.

Wist je dat…

Wilgen werden gebruikt om klompen van te maken? Het werd door Nederlanders bestempeld als het beste hout om mee te werken. Tegenwoordig wordt ook vaak populierenhout gebruikt, omdat dit makkelijker te verkrijgen is.

Wilgenhut

Van wilgentenen kun je een schutting of zelfs een wilgenhut maken!

Bekijk hier meer kleine bomen.

Bron: The Gardeners