De blauwe regen, ook wel blauweregen of wisteria, is een echte eyecatcher in de tuin. Met zijn weelderige trossen paarse, blauwe of witte bloemen die sierlijk langs pergola’s en gevels hangen, trekt deze klimplant ieder voorjaar alle aandacht. Maar… hoe krijg je hem zo ver? In dit artikel geef ik je praktische tips om jouw blauweregen gezond te houden én rijk te laten bloeien.

Of je nu net een jonge plant hebt gezet of al jaren een grote wisteria in de tuin hebt staan: met de juiste verzorging en aandacht voor bloeiomstandigheden haal je er het maximale uit. Daarom vertel ik je graag waar je op moet letten.

1. Kies de juiste standplaats voor je blauweregen (wisteria)

Blauweregen houdt van zon. Hoe meer zonlicht, hoe groter de kans op een rijke bloei. Plant hem bij voorkeur tegen een zonnige zuid- of westmuur. Een plek met minimaal 6 uur zon per dag is ideaal.

Let ook op de wind: beschut, maar wel goed geventileerd is het beste. De wortels houden niet van natte voeten, dus zorg voor een goed doorlatende grond.

2. Zorg voor een stevige ondersteuning

Wisteria is een krachtige groeier en heeft een stevig raamwerk nodig. Denk aan een pergola, trellis, gevel of stevige draden. De plant slingert zich vast met zijn twijgen, maar je zult moeten helpen met leiden en aanbinden, zeker in het begin.

Regelmatig leiden voorkomt dat hij wild groeit en bevordert een mooie, open vorm waarin bloemen goed zichtbaar zijn.

3. Snoei de blauweregen gericht

Snoeien heeft een enorme invloed op de bloei. Door op het juiste moment en op de juiste manier te snoeien, stimuleer je de vorming van bloemknoppen.

Wil je meer weten over het snoeien van je blauwe regen? Bekijk hier ons uitgebreide snoei-artikel met stap-voor-stap uitleg voor zomer- en wintersnoei.

4. Geef de juiste voeding (en niet te veel)

Een veelgemaakte fout is het geven van te veel stikstofrijke meststoffen. Dat zorgt weliswaar voor een sterke groei van bladeren en scheuten, maar remt de bloei.

Gebruik liever een meststof die gericht is op bloeiende planten, met een hoger gehalte aan kalium en fosfor. Geef in het voorjaar een beetje, maar overdrijf het niet. Een te voedselrijke bodem leidt tot ‘groene explosie’ zonder bloemen.

5. Pas op met wisteria verplanten

Blauweregen houdt er niet van om verplaatst te worden. Heb je hem eenmaal geplant, laat hem dan liever met rust. Verplanten kan leiden tot groeistilstand en jaren zonder bloei. Zorg dus vooraf voor de juiste plek waar hij permanent kan blijven staan.

6. Heb geduld: jonge blauweregen planten bloeien niet altijd meteen

Het is volkomen normaal dat een jonge blauweregen de eerste jaren nog geen bloemen geeft. Sommige exemplaren bloeien pas na 3 tot 5 jaar, vooral als ze uit zaad zijn opgekweekt.

Wil je sneller resultaat? Kies dan bij aankoop voor een geënte plant. Deze herken je aan een kleine verdikking net boven de wortelhals en bloeit vaak al binnen 1 à 2 jaar.

7. Help een luie bloeier een handje

Heb je een wisteria die al jaren groeit maar nog steeds niet bloeit? Probeer dan dit:

  • Beperk voeding drastisch (geen mest meer geven).
  • Wortels licht verstoren met een spitvork in het voorjaar. Dit kan een ‘stressreactie’ veroorzaken die bloei uitlokt.
  • Zomersnoei toepassen om de energie naar bloemknoppen te sturen.

Alleen geïnteresseerd in snoeitips? Ga direct naar onze snoeigids.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

Gerrit
29 april 2022 om 08:54

Niet alles klopt, wij hebben een aantal blauwe regens die we zelf opgekweekt hebben uit bonen, ca 7 jaar geleden en die bloeien nu voor het 3e jaar en uitbundig. Wel is degene tegen de gevel veel verder dan degene die 3 meter verder staat

Josella Knol
29 april 2022 om 22:26

Mijn blauwe regen is nu inmiddels 2 jaar en ik heb dit jaar zowaar de eerste bloem!
Vorig jaar bij het opbinden is helaas de bovenkant gesneuveld. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of de plant nu nog hoger wordt of dat ik pech heb…..

Josella
2 mei 2022 om 10:57

Onze blauwe regen staat er nu zo’n 2 jaar en zowaar de eerste bloem! Helaas is vorig jaar de top gesneuveld bij het opbinden. Ik ben nu wel benieuwd of de plant uiteindelijk toch wel weer de hoogte in zal gaan.