Wil jij minder afval én een vruchtbare tuin? Dan is een compostbak een slimme, duurzame keuze. Door te composteren zet je je eigen keuken- en tuinafval om in waardevolle voeding voor planten. Maar hoe maak je zo’n compostbak? En waarom is composteren zo goed? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet! Bekijk ook onze tuinvlog, waarin redacteur Annemarie laat zien hoe je compost maakt. 

Voor wie zich afvraagt waarom composteren zo belangrijk is: het antwoord ligt letterlijk onder je voeten. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar die zorgt voor een luchtige, voedzame grond. Het vermindert de noodzaak voor kunstmest, helpt vocht vasthouden en stimuleert het bodemleven. Bovendien verminder je je restafval aanzienlijk: gemiddeld gooien we per persoon tientallen kilo’s groente-, fruit- en tuinafval per jaar weg dat prima gecomposteerd kan worden.

Wat is compost precies?

Compost ontstaat door het natuurlijk afbreken van organisch materiaal zoals groenteschillen, bladeren, koffiedik en snoeiafval. Micro-organismen en wormen doen het werk, zolang de juiste balans tussen ‘nat’ (groen) en ‘droog’ (bruin) materiaal aanwezig is. Groen materiaal zijn bijvoorbeeld groenteresten en gras, terwijl droog materiaal onder meer bladeren, zaagsel of versnipperde takken zijn.

Zelf een compostbak maken

Een compostbak maken hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een paar houten pallets, schroeven en wat handigheid kun je eenvoudig een bak in elkaar zetten. Zorg dat je compostbak:

  • Minimaal 1 kubieke meter inhoud heeft voor een goede werking (voor kleine tuinen is een kleinere versie ook mogelijk).
  • Open is aan de onderkant, zodat wormen en insecten hun werk kunnen doen.
  • Goede ventilatie heeft via openingen aan de zijkanten.
  • Een deksel of afdekking heeft om uitdroging en te veel regen te voorkomen.

Wil je liever iets compacters? Dan kun je ook een kleine compostbak maken van een plastic container, een oude regenton of een houten kist. Zolang je zorgt voor voldoende luchttoevoer en afwatering, werkt dit net zo goed.

Wat mag er op de composthoop?

Een composthoop of compostbak vul je met een mix van groen en bruin materiaal:

Wel toevoegen:

  • Groente- en fruitschillen
  • Theezakjes en koffiedik
  • Grasmaaisel
  • Bladeren en takjes
  • Eierschalen

Niet toevoegen:

  • Gekookt voedsel of vlees
  • Zieke planten
  • Kattenbakvulling of hondenpoep
  • Citrusvruchten in grote hoeveelheden (verzuren de hoop)

Een goede verhouding is ongeveer 1 deel groen op 2 delen bruin materiaal.

Onderhoud van de compostbak

Een compostbak heeft niet veel werk nodig, maar regelmatig omzetten of omroeren helpt om zuurstof toe te voegen en het proces te versnellen. Houd de inhoud vochtig, maar niet nat. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is je compost klaar voor gebruik: donker, kruimelig en geurig als bosgrond.

Of je nu veel of weinig ruimte hebt, een compostbak is altijd een waardevolle toevoeging aan je tuin of balkon. Door zelf te composteren, werk je actief mee aan een duurzamere wereld én geef je jouw planten het beste wat er is: natuurlijke voeding, rechtstreeks uit je eigen tuin.

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *