De lente komt er weer aan! Dat betekent dat er weer volop werk te doen is op het balkon om je balkon lenteklaar te maken. Breng de lente dichterbij door jouw balkonnetje om te toveren tot een prachtige zithoek waar jij straks het eerste warme lentezonnetje kunt begroeten.

Planten

Als je aan de lente denkt, dan denk je natuurlijk aan bloemen. Wil je in een handomdraai jouw balkon opvrolijken dan is een trip naar het tuincentrum geen verkeerd idee. Narcissen, tulpen, en hyacinten zijn de ultieme lentebloeiers die jouw zithoek kunnen omtoveren tot een prachtige plek. Hoe meer groen en kleur, hoe beter. Daarnaast kun je ervoor kiezen potten te kopen in je favoriete kleur of een kleur die matcht met je andere balkonattributen. Wanneer je een groot balkon hebt, kun je er ook voor kiezen een wat grotere staande buitenplant in een pot neer te zetten.

Een kleiner balkon is juist weer geschikt voor hangplanten en -bakken, of wat kleinere planten die je op een tafeltje neer kunt zetten. Als je altijd al in je eigen moestuin hebt willen zaaien, dan hoef je niet meer te treuren dat je geen tuin hebt. Tegenwoordig zijn er verticale moestuintjes te koop waar jij naar hartenlust van alles in kunt verbouwen en het staat ook nog eens hartstikke leuk.

De zithoek

Als je echt van je balkonnetje wilt genieten, moet je natuurlijk een plek hebben om te zitten. Het hoeft helemaal niet om een grote dure loungeset te gaan, je kunt namelijk makkelijk een DIY-project starten. Sla wat pallets in en begin met stapelen. Na het hamer- en spijkerwerk ga je op zoek naar goedkope kussens die geschikt zijn voor tuinsets en voila: jouw zithoek is klaar voor gebruik. Voor een kleiner balkon is het beter om een kleine tuinset neer te zetten, met bijvoorbeeld een opklaptafeltje en –stoeltjes. Op deze manier heb je meer ruimte over om je balkon leuk in te richten.

DIY

Door extraatjes voor je balkon zelf in elkaar te zetten, kun je veel geld besparen. Tover bijvoorbeeld zelf die oude plantenpot om tot iets moois met een likje verf of vul lege jampotjes met gekleurde aquariumsteentjes en maak daar een display van. De ideeën zijn oneindig. Het is natuurlijk wel leuk als jouw DIY-project ook een functie behartigt. Zo kun je met oude jampotjes ook hele leuke verlichting maken! Creëer een gat in het jampotdeksel, klein genoeg zodat de voeding van een peertje er niet door past. Trek de kabel door het gat, schroef de deksel op de jampot en je hebt je eigen jampotlamp. Zo kun je ook zelf een olielamp maken met een oude wijnfles, of een oude wijnfles vullen met slingerverlichting. In donkergroen glas zul je de bedrading nauwelijks zien, enkel de verlichting die door de fles ‘zweeft’. Hoe meer verlichting, hoe knusser je balkon ’s avonds wordt.

Balkonverwarmer

Op je balkon wil je natuurlijk tot in de late uurtjes kunnen genieten van de buitenlucht. Na zonsondergang koelt het jammer genoeg al snel af. Een balkonverwarmer is hiervoor een goede oplossing. Je koopt deze al voor een paar tientjes. Wel zal je dit terug gaan zien op je energierekening. Dit is gelukkig makkelijk op te lossen door op zoek te gaan naar goedkope energie.