Wil jij in het voorjaar met schoon en goed werken tuingereedschap van start, dan kun je met behulp van dit stappenplan je tuingereedschap ‘winterklaar’ maken.

Tips voor goed onderhouden tuingereedschap

1. Tuingereedschap schoonmaken

Het is belangrijk dat je alle tuingereedschap, zoals de spade, plantschep, schoffel en graafvork zorgvuldig schoonmaakt. Vuil en resten aarde worden met een harde borstel verwijderd, in hardnekkige gevallen met een draadborstel. Kleine roestplekjes kun je met fijne staalwol afschuren.

2. Weken in het water

Voldoet droog afborstelen niet, leg het gereedschap dan even in water. Dan kun je de aangekoekte aarde gemakkelijker verwijderen. Daarna weer goed afdrogen en zorgvuldig invetten.

3. Stevige stelen

Ook de gereedschappen met loszittende houten stelen zijn aan een opknapbeurt toe. Als ze slechts een beetje wiebelen, kun je ze weer vastspijkeren. Voldoet dit niet, dan moet je de steel met een kleine houten of metalen wig fixeren. Kies voor de wig wel de goede maat, zodat één wig voldoet.

4. Ruwe stelen opschuren

Als de stelen gedurende het tuinseizoen door weersinvloeden en het harde werk ruw zijn geworden, worden ze met schuurpapier glad geschuurd. Kies hiervoor fijn schuurpapier, bijvoorbeeld korrel 120. Wrijf ze vervolgens zorgvuldig in met lijnolie.

5. Tuinslangen goed opbergen

Berg de tuinslang en bijbehorende hulpstukken in de winter goed op. Laat de slang eerst volledig leeglopen en maak hem schoon. Ook de koppelstukken moeten droog zijn. En vergeet ook de gazonsproeier niet.

6Leeg de gieter

Zorg dat de gieter volledig leeg is en zet hem op een droge plaats, zodat hij bij regen niet volloopt. Ook in emmers mag geen water blijven staan. Berg ook deze op. Wil je je regenton laten staan, leg dan een rubberbal in het water. Zo wordt bij ijsvorming de ton niet uit elkaar gedrukt.

Lees meer  Het verhaal van Iris Waanders, succesvol tuinierder en fotografe.

7. De kruiwagen onderhouden

Leeg de kruiwagen en maak hem met een borstel en water goed schoon. Controleer de luchtdruk van de banden en pomp ze indien nodig op. Vet ook de wiellagers in. Berg de kruiwagen op, ‘parkeer’ hem bijvoorbeeld in de schuur.

8. Verzorg de heggenschaar

Maak de elektrische heggenschaar goed schoon, aan de messen mogen geen plantenresten meer plakken. Bij sommige heggenscharen moeten de snijbladen worden ingevet terwijl andere niet met olie in aanraking mogen komen. Houd je aan de voorschriften van de fabrikant.

9. Leeg de flessen

Ook eventuele bestrijdingsmiddelen tegen plantenziekten en sproeiflessen moeten vorstvrij overwinteren. Maak sproeiflessen leeg en verwijder alle residuen. Controleer de dichtheid van de slangetjes, maak de zeven schoon en ontkalk ze indien nodig.

10Olie waar nodig

Smeer de metalen delen van scharen in met plantaardige olie zodat er geen roestplekken ontstaan. Ook vuil kun je makkelijk met olie verwijderen. Hoogwaardige scharen kun je beter uit elkaar halen, zodat je goed bij alle delen kunt. Scharnieren van tuinscharen smeer je het best in met machineolie, zodat ze weer soepel werken.

11Slijp de scharen

Tuinscharen moeten af en toe, op zijn laatst voor de winter, worden geslepen. Gebruik hiervoor een natte slijpsteen en trek ieder blad over de steen. Daarna weer invetten.

12. De grasmaaier verzorgen

Krab met een houten spatel aangekoekt maaisel van de grasmaaier af en verwijder daarna fijn vuil met een borstel. Smeer alle beweegbare delen met olie in en maak (bij een model op benzine) de tank volledig leeg. De messen kun je het best demonteren en door een vakman laten slijpen.

Lees meer  Reuzenberenklauw op zwarte lijst

Bekijk hier meer winterse tuinklussen.