Wil jij een zomerboeket uit eigen tuin? Plant vlambloemen, zonnehoeden en riddersporen in je tuin en klaar! Deze vaste tuinplanten trakteren elke zomer weer op kleurrijke bloemen.

 

Vlambloem
Vlambloem (Phlox) is herkenbaar aan zijn sterke, zoete geur. De fraaie trosvormige bloemen zijn wit, paars, blauw, roze of rood. Tegenwoordig zijn er ook soorten met gestreepte bloemen. De hoogte van de plant wisselt nogal. Zo zijn er bodembedekkende vlambloemen die zo’n 10 centimeter hoog worden, andere soorten gaan hoger de lucht in, tot wel 150 centimeter.

zomerboeket uit eigen tuin

Zonnehoed

Als zonnehoed (Echinacea) bloeit, dan weet je dat het hoogzomer is. Het hart van de bloem is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei te verheffen. Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het net een zonnehoed. De kruidachtige plant heeft lange, elegante stengels van circa 90 cm. De bloemen hebben een rijk kleurenpallet: van purper tot zachtgeel en van wit tot zalm.

zomerboeket uit eigen tuin

Ridderspoor
Ridderspoor (Delphinium) is een tuinplant met indrukwekkende bloemen. Statig, langgerekt en mooi van kleur. Als je goed kijkt naar de individuele bloemetjes langs de aren, zie je (met een beetje fantasie) de ‘sporen’ van een ridder te paard… De plant varieert qua hoogte meestal van 100 tot 150 cm en is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten, van blauw en paars tot zalm en wit.

zomerboeket bij

Bijen en vlinders
Zomerbloeiende planten als vlambloem, zonnehoed en ridderspoor zijn ook mateloos populair bij vlinders en honingbijen. De bloemen zitten boordevol nectar waarop vlinders en honingbijen maar al te graag af komen.

zomerboeket uit eigen tuin

Verzorging
Van zomerbloeiende vaste planten hebt je jarenlang plezier. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw of volle zon. Geef de planten, zeker in droge periodes, regelmatig water en verwen ze met een beetje plantenvoeding. Als beloning wordt je getrakteerd op een rijke en langdurige bloei.

Lees meer  9 handige tips voor het maken van een kerststuk

Wanneer planten?
Vaste planten worden meestal geleverd in pot en kunnen het hele jaar geplant worden. Geef altijd genoeg water bij het aanplanten.

Meer inspiratie voor zomerse boeketten vind je hier!

De zomerbloeiende vaste tuinplanten zijn door Mooiwatplantendoen.nl verkozen tot Tuinplant van de Maand juni.