Juli en augustus zijn bij uitstek dé zomermaanden waarin je volop kunt genieten van de tuin. Maar voordat je plaats neem in je ligstoel, zijn er eerst nog wat zomerse tuinklusjes te doen.

Plukken en knippen voor meer bloei

Pluk uitgebloeide bloemen uit terrasplanten en eenjarigen, dat stimuleert het doorbloeien. Verwijder regelmatig uitgebloeide rozen. Geef ook nog een beetje rozenvoeding voor een lange bloei en om de struik gezond te houden.

Luisjes?

Kijk tuinplanten geregeld na op luis; ze zitten vooral op bloemstengels en -knoppen.

rozen snoeien
Rozen snoeien

Dun ramblerrozen na de bloei uit: snoei 1 à 2 oude bloeitakken laag weg en knip te veel topgroei terug tot boven een lagere, jonge uitloper. Trek en knip het snoeisel stukje bij beetje uit de plant; stevige handschoenen zijn onmisbaar!

Tegen meeldauw

Droge grond en vochtig blad werken meeldauw in de hand. Knip aangetaste plantendelen af. Breng een mulchlaag rond de voet van de plant aan en spuit niet over het blad, maar geef water bij de voet van de plant.

duizendschoon
Tweejarigen zaaien

Zaai op een leeg plekje tweejarigen, zoals muurbloemen of duizendschoon. Je plant ze in het najaar of begin lente uit op de plaats waar je volgend jaar prachtige bloeiers wilt hebben.

Omdraaien

Zet de composthoop om, zodat er weer zuurstof bij komt voor een goede vertering. Ook gras mag erop als je het mengt met andere, houtige plantenresten of versnipperd karton.

Meer praktische tuintips vind je in het magazine Tuinseizoen.

Tips voor andere maanden:
januari
februari
maart 
april
mei
juni
juli 
augustus
september
oktober
november