Zonnehoed, Rudbeckia en Echinacea, groeien van nature in de Verenigde Staten en behoren allebei, net als bijvoorbeeld de zonnebloem tot de samengesteldbloemigen. Door hun karakteristieke margrietbloemen zijn ze onmisbaar in de tuin.

Geel en roze
Vroeger onderscheidden tuinliefhebbers Rudbeckia en Echinacea vooral aan de hand van hun kleur. Bekende Rudbeckia’s als Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ en Rudbeckia hirta bloeien in diverse geeltinten, oranje en bruin. De bloemen van Echinacea waren destijds hoofdzakelijk roze. Deze onderverdeling is tegenwoordig nauwelijks nog gangbaar, want de laatste jaren hebben veel nieuwe cultivars onze tuinen veroverd. Als liefhebber van Echinacea kun je nu ook bij deze plant kiezen uit een enorm kleurenpalet, dat van geel en oranje, licht- en donkerroze tot wit reikt. Ook de bloemvormen van de Echinacea-hybriden zijn tegenwoordig gevarieerd.
zonnehoed
In de tuin
Rudbeckia doet het goed op elke tuingrond en op elke tamelijk zonnige tot zonovergoten standplaats. Tijdens de bloei willen ze wel graag voldoende vocht. Maar omdat de meeste Rudbeckia’s laat in de zomer en aan het begin van de herfst bloeien, is er aan vocht meestal geen gebrek.

zonnehoed
De rode zonnehoed, Echinacea purpurea, wil een drogere, vooral goed gedraineerde standplaats in voedzame, humusrijke grond die lijkt op de omstandigheden in de Amerikaanse prairies van Ohio, Iowa en Louisiana, waar hij van nature thuis is. Zet Echinacea purpurea daarom pal in de zon en geef de plant één keer per jaar een handje van een samengestelde organische meststof. Geef hem vooral ook de ruimte want Echinacea houdt niet van concurrentie van zijn buurplanten. Vooral ’s winters mag het niet te nat zijn. Deel de pollen om de drie jaar.

Lees meer  Bloemen voorzaaien

Bekijk hier mooie soorten Rudbeckia’s en Echinacea’s die het in Nederland goed doen.