Blauwe druifjes met hun vrolijke trossen miniklokjes horen tot de eerste bloembollen die na de koude, sombere winterdagen voor wat kleur in de tuin zorgen.

Plant in het najaar

Wil je ook genieten van een vroeg voorjaar in je tuin, zet deze veelzijdige bolletjes dan in het najaar in de grond.

Kleurrijk voorjaar

Voor een kleurrijk begin van het voorjaar, plant je de winterharde bloembollen van september tot en met november. Plant de bollen op een plek in zon of halfschaduw en zorg ervoor dat de grond niet te nat is.

Plant de bollen ongeveer 10 tot 15 cm diep en houd een afstand van 10 cm tussen de bollen aan. Wanneer je snel een kale plek wilt opvullen in de border kun je de blauwe druifjes dichter op elkaar planten. Van een zorgvuldig geplant blauw druifje kun je jaren genieten.

blauwe druifjes
Elk jaar weer genieten!
Het kleurrijke plantje komt ieder jaar weer terug en vermenigvuldigt zich voortdurend door de vorming van zijbollen en wortelstokken en de verspreiding van zaad. Als de blauwe druifjes te dicht op elkaar gaan groeien, kun je in juni wanneer het blad geel wordt de bolletjes uit de grond halen en elders weer uitplanten. Door de snelle verspreiding verwildert het blauwe druifje snel.

Zestig wilde soorten
Je vindt blauwe druifjes in het wild vaak in bossen, parken en langs spoorlijnen. Inmiddels bestaan er in Europa en West-Azië zo’n zestig soorten wilde Muscari (druifhyacint of blauw druifje).

Bekijk hier meer informatie over het blauwe druifje en andere voorjaarsbollen en -bloemen! 


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

Rob Huisman
4 september 2018 om 15:06

Tot onze verbazing komen zijn de blauwe druifjes nu al aan het uitlopen, het groen staat al 10 cm boven de grond en het is net begin September, we hebben dit nog niet eerder meegemaakt.

    Tonia
    18 oktober 2018 om 15:00

    Bij ons ook! Ben benieuwd of ze tóch bloeien in het voorjaar.

Fee
15 april 2020 om 14:07

Ik krijg meer blad dan druifjes, hoe komt dat?

    redactie
    16 april 2020 om 12:01

    Dat gebeurt wel vaker bij blauwe druifjes. sommige soorten geven meer blad dan bloemen. Als ze erg slecht bloeien, bemest ze dan na de bloei. Knip de bladeren niet af maar laat dat gewoon staan zolang het groen is. Wellicht bloeien je blauwe druifjes volgend jaar beter!

Wouter
28 april 2020 om 08:31

Moet je de blauwe druifjes na de bloei snoeien?

    redactie
    28 april 2020 om 09:41

    Nee, dat hoeft niet. Knip het loof niet af zolang het nog groen is, het bevat namelijk voedingsstoffen voor de bol. Pas als het loof helemaal is afgestorven mag je het weghalen. Dat geldt overigens ook voor andere voorjaarsbloeiende bollen.

A. Mulder
30 mei 2020 om 13:09

Wat moet je met de uitgebloeide bloemen doen?

Jannie
25 juli 2021 om 00:13

het blad van mijn blauwe druifjes word zo lang tijdens de bloei is daar wat aan te doen? Ik heb ze wel in potten staan.

Ed Gouw
19 april 2023 om 12:52

Blauwe druifjes groeien overal in mijn tuin én die bij de buren. Het verwilderd en overwoekerd alle andere planten. Voor mij is het gewoon onkruid! Probleem is hoe kom je er van af?
Voorlopig zie ik als enige mogelijkheid, nl. omspitten of verdelgen. Of heeft iemand hier een beter idee?

Gerdo
17 augustus 2023 om 17:04

Bennekom – we hebben dezelfde ervaring, nu er geen bloemen komen lijkt het gewoon lang gras. Als we het afknippen krijgen we dan volgend jaar geen bloemen?