Bewaar bij het opruimen van de kerstspullen een paar flinke dennentakken van je oude kerstboom. Daarmee kun je tere planten buiten afdekken als het opeens gaat vriezen!

Na de jaarwisseling wordt ook de kerstboom van zijn feestelijke versiering ontdaan. Veel mensen zetten de afgetakelde boom bij het vuilnis, maar je kunt zijn takken ook prima in de tuin gebruiken als beschermingsmateriaal – zeker zo’n mooie Nordmann-spar, die zijn naalden erg lang vasthoudt.

Winters weer

Als het na een periode van zacht weer opeens gaat vriezen zijn tuinplanten vaak onvoldoende afgehard, waardoor ze vorstschade kunnen oplopen. Leg de takken losjes over de planten heen of steek ze rondom de plant in de grond, dat breekt de koude oostenwind. Zo heeft zelfs een afgedankte kerstboom in januari nog volop nut!

Ook de tuinier moet overwinteren. Zorg dat je al goed weet wat je in de lente en zomer met je tuin wilt doen.

Daarnaast is het verstandig om je tuin te beschermen tegen de sneeuw. Het levert schitterende plaatjes op, maar de sneeuw kan te zwaar worden voor de planten. Maak dus snel jouw foto van het winterwonderland!


Kleur in de wintertuin

Maar ook in de winter zijn er genoeg planten die prachtig zijn in de tuin. Zo kan je tuin toch stralen in deze maanden!

Zo geeft de toverhazelaar met felgele lintbloempjes een prachtig gezicht in de winter. Ook de geur van deze plant is zeker het benoemen waard.

Lees ook tips over wat te doen bij vorst en wanneer je weer echt aan de slag kan 

Lees meer  Tuinklusjes nazomer