Voor fervente tuiniers is de winter een tijd waarin de handen beginnen te jeuken, maar er niets anders op zit dan te wachten op het voorjaar. Toch zijn er in de winter ook nog steeds dingen te doen in de tuin. Hier en daar kan zelfs nog een heester of plant bloeien, en dan zijn er natuurlijk altijd nog de nodige tuinklusjes te doen. Bloggers, én auteurs in Tuinseizoen, Albert Jan en Linda Passies hebben een aantal tips voor het overwinteren.

Kans op kleur

Viburnum bodnantense  begint met bloeien als het nog mild is in het najaar. En omdat er dan (bijna) niets bloeit, zijn de roze bloemetjes extra mooi. Bij een beetje vorst vriezen de bloemen kapot, maar de knoppen kunnen na de vorstperiode weer open gaan. In feite kan dit de hele winter doorgaan: koude periodes zonder bloemen die gevolgd worden door mildere periodes met bloemen. In het voorjaar komen alle ongeopende knoppen alsnog uit. Afhankelijk van de temperatuur in de winter kleurt de struik dus helemaal roze, of zie je slechts af en toe een bloem.
Snoeien doe je eens per jaar of twee jaar, na de bloei. Je snoeit de dikste takken vlak boven de grond af. Zo houd je de struik gemakkelijk jong.

Viburnum bodnantense

Kas met noppenfolie isoleren

Waar laat jij je planten overwinteren? Isoleer je kas, dan overleeft alles wat er in staat de winter. Dat is heel gemakkelijk te doen. Een stappenplan:

  • Haal alle overblijfselen van planten weg en ruim je kas goed op.
  • Maak het glas aan de binnenkant schoon met milde zeep en warm water, zo krijgen ziekteverwekkers geen kans om te overleven.
  • Haal de bovenste laag van de grond weg (heeft ook met ziekteverwekkers te maken).
  • Breng noppenfolie aan de binnenkant van de kas aan.
Lees meer  Sneeuwklokjes en winterakonieten splitsen

Vanaf ongeveer half december kun je er een kacheltje in zetten met een thermostaat. Zorg dat het altijd ongeveer 5 graden Celsius is in de kas. Zet af en toe wel een raam open of de deur op een kier als het niet vriest; dan kan het goed luchten.

Ook de tuinier moet overwinteren

Wat doe jij het liefst bij vorst? Een tip: neem de zaadcatalogi (al dan niet online) door. Het liefst natuurlijk bij een warme kachel. Zo kun je je alweer fijn verheugen op het nieuwe seizoen. En alvast een tip voor volgend jaar: maak duidelijke overzichtsfoto’s van je borders in de zomer. Zo kun je in de winter precies bekijken wat waar staat, en wat je wil veranderen. Zo kun je altijd met je tuin bezig zijn.

Sneeuw is zwaar

Wat levert het mooie plaatjes op: je wintertuin onder de sneeuw. Maak maar snel een foto, want daarna kun je een pak sneeuw het beste zo snel mogelijk van je planten afhalen. Sneeuw is zwaar en dat betekent ook dat de takken van bomen en struiken een stuk zwaarder worden. Takken van naaldbomen kunnen heel gemakkelijk afknappen. Ook bijzondere snoeivormen zijn gevoelig voor het gewicht van sneeuw: ze raken dan letterlijk uit vorm. Buxus en taxus zakken makkelijk in elkaar door het gewicht van de sneeuw. Natuurlijk gebeurt dat niet bij het minste of geringste, maar bij meer dan 10 cm óf bij natte sneeuw (nog veel zwaarder) moet je zeker aan de slag. Ook Lonicera, conifeer, jonge rododendrons en bamboe zijn kwetsbaar. Sneeuwruimen is voor die soorten een vereiste om te kunnen overwinteren.

Lees meer  Een klimaatbestendige tuin door gebruik te maken van natte en droge periodes!

Buxus sneeuw

Zelfgemaakte compost uitstrooien

De winter is een geschikte tijd om je eigen compost uit te strooien op je gazon en tussen je planten. Het gazon heeft nu de tijd om weer wat structuur in de grond te krijgen, zodat meststoffen en vocht beter vastgehouden worden. Van compost gaan planten en gras niet opeens beter groeien, maar ze krijgen het wel duidelijk beter naar hun zin. Na een jaar of twee omzetten, is je eigen compost geschikt om te gebruiken.

Herfstbemesting

In oktober of november is het tijd om thomas kali op je gras te strooien. Deze langzaam werkende herfstmeststof helpt je gras gezond te overwinteren. Het zorgt er namelijk voor dat je gras gedurende de winter groener blijft. Vervolgens kun je in december kalk strooien. Het duurt zo’n drie maanden voordat de kalk gaat werken. Ideaal, want dan wordt het ongeveer in maart opgenomen door de planten. Je strooit dit voornamelijk op gras en ook in de border. Kalk verlaagt de zuurgraad van de grond, waardoor het je helpt mos te bestrijden. Voor de juiste dosering is het belangrijk om de pH-waarde van je grond te meten. Bij veel tuincentra kun je je grond laten testen, waarna je een advies krijgt over hoeveel je moet bijstrooien.

Bomen snoeien

Heb je je notenbomen, berken of esdoorns nog niet gesnoeid? Voor half december moet het echt gebeurd zijn. Daarna komen de sapstromen op gang, en kun je de boom beschadigen. Hij gaat dan bloeden na de snoei en verliest zo belangrijke stoffen. Notenbomen moeten eigenlijk gesnoeid worden, zodra de laatste noten op de grond liggen, dat is het allerbeste.

Lees meer  Lente in aantocht

Kijk ook voor tips voor het moestuinieren tijdens de winter en andere mooie wintergroene planten.