De winter is de tijd bij uitstek om planten (zoals rozen) of bomen met kale of blote wortel te planten en een mooie haag te planten. Lees voor je aan de slag gaat even dit artikel, dan weet je precies wat je te doen staat.

Kale wortel

De verkoop van planten met kale of blote wortel (planten zonder kluit dus) kan uitsluitend plaatsvinden in de winter, wanneer de planten in rust zijn. Alleen dán hebben de planten er nauwelijks last van dat de wortels korte tijd niet bedekt zijn en dan ook geen water kunnen opnemen. In de zomer, als de planten ‘in blad zijn’, zouden ze meteen uitdrogen.

Kostenbesparend

Wortelgoed, zoals planten met kale wortel ook worden genoemd, heeft veel voordelen, zowel voor de kweker als voor ons. Doordat er geen kluit is, zijn de planten makkelijk te vervoeren en kunnen ze zelfs per post verstuurd worden. En dat kan behoorlijk in de prijs schelen! Als het gaat om de aanschaf gaan haagplanten, kan wortelgoed je een grote besparing opleveren ten opzichte van pot- of kluitgoed.

Zo plant je een haag

Je kunt een haag aanplanten in een enkele rij, maar wil je een extra dichte, brede haag, kies dan een dubbele of zelfs driedubbele rij. Je plant de haagplanten dan in een zogenaamd driehoeksverband. Bij een (drie)dubbele rij plant je de planten wat verder uit elkaar. Ondanks die verspreiding neemt het benodigde aantal planten flink toe.

Plantverbanden

1 Haag geplant in één rij. De afstand in de rij is steeds 0,2 m. De uiteindelijke breedte van de haag bedraagt 0,3 m of meer.
2 Haag geplant in 2 rijen in verschoven verband. De afstand in de rij is steeds 0,3 m. De afstand tussen de rijen is 0,3 m. De uiteindelijke breedte van de haag bedraagt minimaal 0,6 m.
3 Haag geplant in 3 rijen in verschoven verband. De afstand in de rij is steeds 0,35 m. De afstand tussen de rijen is 0,3 m. De uiteindelijke breedte van de haag bedraagt minimaal 0,9 m.

Let op: deze plantafstanden en aantallen gelden bij gebruik van wortelgoed. Als je groter potgoed of kluitgoed gebruikt, plant je ze doorgaans minder dicht op elkaar. Laat je adviseren door de kweker.

In het schema ‘Plantverbanden’ is uitgegaan van beuk (Fagus sylvatica). Je hebt 4-5 planten nodig per meter haag bij een enkele rij (9 per 2 m), 7 planten per meter voor een dubbele rij en 9 voor een driedubbele rij. Voor haagbeuk (Carpinus betula), veldaak (Acer campestre), liguster (Ligustrum), meidoorn (Crataegus monogyna) en sleedoorn (Prunus spinosa)  kun je hetzelfde schema aanhouden.

Buxus en Ilex crenata plant je dichter op elkaar, 7 stuks per meter bij een enkele rij. Coniferen als Thuja en Taxus kunnen wat verder uit elkaar, zo’n 3-4 stuks per meter (7 per 2 meter) bij een enkele rij.

Nu de grond in

Je kunt de haag de hele winter planten, behalve als het vriest, gesneeuwd heeft of drassig is. Voor een haag van één rij graaf je een geul van ten minste 30 cm. Bij twee rijen een geul van 60 cm en bij drie rijen een geul van 90 cm.
Maak de grond goed los tot een diepte van 40 cm of dieper en verbeter de bodem indien nodig met compost. Je kunt een draad spannen als geleiding om je te helpen de planten op gelijkmatige afstand van elkaar te planten. Spreid de wortels iets uit voor je het plantgat dichtmaakt. Druk de aarde stevig aan (niet aanstampen) en geef voldoende water.
Wortelgoed met een hoogte van meer dan 60-80 cm kan, zolang het nog niet goed geworteld is, bij storm omvallen. Geef een haag die ‘op de wind’ staat wat extra steun door aan weerszijden draden te spannen.

Bekijk ook:  Een haag planten in 10 stappen
Haag planten