Een in container opgekweekte boom kun je in feite het hele jaar planten. De beste tijd om een boom te planten, is echter in de winter behalve bij vorst of als er veel sneeuw ligt. We leggen stap voor stap uit hoe je te werk gaat, zodat de boom een optimale start krijgt.

Stap 1: Plantgat graven

Graaf een ruim plantgat; zorg dat dit twee tot drie keer zo breed en circa anderhalf keer zo diep is als de wortelkluit of de pot waar de boom in is opgekweekt. Verbeter de uitgekomen grond met compost of speciale aanplantgrond. Maak vervolgens de wanden en de bodem van het plantgat los met de spade of een tuinvork. Vooral bij zware grond – zoals klei – is dit belangrijk, zodat de boomwortels makkelijker vanuit het plantgat in de omringende bodem kunnen groeien.

Stap 2: Wortelkluit plaatsen

Haal de kluit voorzichtig uit de pot. Plant je een boom met wortelkluit, dan kun je het jute rondom de kluit het beste eraf halen, zodat de wortels ongehinderd kunnen groeien. Plaats de wortelkluit eerst in het plantgat, maak het jute los en trek het voorzichtig onder de kluit uit.

Tip: Zorg dat de wortelkluit vóór aanplant door en door vochtig is. Geef zo nodig meerdere keren water, totdat de wortelkluit is verzadigd.

Stap 3: Wortels knippen

Plant je een boom die in een container is opgekweekt? Maak dan de zij- en onderkant van de wortelkluit voorzichtig los met je handen of een plantschepje. Dit zorgt ervoor dat de wortels zich beter uitspreiden en verder groeien in de bodem. Heb je de kluit wat losgewrikt, knip dan de wortels af die gebroken of beschadigd zijn. Gebruik hierbij een scherpe en schone snoeischaar, zodat er gladde wonden ontstaan die goed genezen.

Lees meer  Nuttige wormen na festival

Stap 4: Plantdiepte controleren 

Controleer de plantdiepte met behulp van een (tonkin)stok die je over het plantgat legt; zo kun je zien of je de aarde onderin het plantgat nog iets moet uitgraven of juist aanvullen. Belangrijk is namelijk dat de boom niet dieper of hoger komt te staan dan dat hij in de pot of op de kwekerij stond. Bij een te diep geplante boom krijgen de wortels te weinig zuurstof; staat hij te ondiep dan is de kans groot dat de wortels uitdrogen.

Boom, planten, tuinieren, doe het zelf,

Stap 5: Boompaal slaan

Sla aan de kant waar de wind vandaan komt een boompaal in de grond; gebruik hiervoor zo nodig eerst een grondboor. Zorg dat de paal 80-100 cm boven de grond uitkomt en dat hij tot de helft of een derde in de grond staat.

Tip: Plant je een boom met kale wortel, plaats dan eerst de boompaal voordat je de boom in het plantgat zet. Dit voorkomt beschadigingen aan de wortels. Als er sprake is van valwinden, kun je het beste twee boompalen plaatsen. Veranker ook een grote boom bij het planten met twee boompalen; één aan weerszijden van de stam.

Stap 6: Rechtheid boom controleren

Zorg dat de boom recht staat – en kijk goed of hij met zijn takken in de gewenste positie staat – voordat je het plantgat dichtgooit.

Stap 7: Grond aantrappen

Trap de aarde rondom de boom stevig aan met de hak van je schoen. Op zware grond is het van belang de grond wat minder stevig aan te trappen, omdat deze anders niet meer goed afwatert. Tuinier je op zandgrond, maak dan een ‘dijkje’ op zo’n 20 cm rondom de stam; dit is makkelijk bij het water geven.

Lees meer  Camelia: wat moet je weten?

Stap 8: Stam vastknopen

Bevestig de stam met stevig kokostouw of met een boomband aan de boompaal; werk met een achtvorm zodat de stam niet langs de paal kan schuren. Belangrijk is dat de boom nog enige speling heeft, dit bevordert de groei van trekwortels.

Tip: Voorkom dat de boomband of het touw na verloop van tijd de stam afknelt. Controleer dit jaarlijks en pas de bevestiging zo nodig aan. Na 3-4 jaar is de boom voldoende geworteld en kun je de boompaal weghalen.

Na aan plant

Geef na het planten flink water, zodat de aarde goed rondom de wortels terechtkomt. Breng eventueel daarna nog een mulchlaag rond de stam aan, dit zorgt er onder meer voor dat de grond niet dichtslaat en ook minder snel uitdroogt. Het duurt wel twee jaar voordat een boom goed is aangeslagen. Zorg (vooral) in deze periode dat de boom voldoende water krijgt.

Ook handig: bomen of struiken verplanten – een fruitboom planten – een haag planten