Paden en terrassen moeten niet alleen mooi zijn maar ook mooi blijven, ondanks intensief gebruik. Naast allerlei fraaie materialen zijn er tegenwoordig ook speciale coatings, waardoor de bestrating minder onderhoud vergt.

Op het terras speelt het buitenleven zich af, van het eerste kopje koffie ’s ochtends tot een uitgebreid diner op een warme zomeravond. Juist vanwege zijn spilfunctie in de tuin, zul je de verharding dus weloverwogen moeten kiezen.

Veel keuze
Het aanbod is breed en omvat tegels van natuursteen of beton, klinkers van gebakken klei of beton, houten vlonderdelen en halfverharding als grind en split. Ook komen er steeds meer onderhoudsvriendelijke producten op de markt.

Met de onderstaande tips 10 tips voorkom je dat je onnodig veel onderhoud hebt aan de bestrating in je tuin.

1. Anti-worteldoek
Anti-worteldoek wordt in het zandbed aangebracht en voorkomt dat wortelonkruiden zich tussen de tegels of halfverharding kunnen vestigen.

2. Grindrooster
Vakjesrooster dat voorkomt dat grind en split gaan rollen of in de ondergrond worden getrapt. Er zijn ook extra stevige grindroosters voor de oprit verkrijgbaar.

3. Kantenstrip
Strips van natuursteen of beton, of een band van roestvrij staal voorkomen dat grind of split in de border rolt.

4. Groot tegelformaat
Een terras van grote tegels bevat minder voegen. Daardoor heb je minder last van vuil of onkruid tussen de tegels.

5. Glad oppervlak
Gladde tegels en gezoet of geschuurd natuursteen zijn gemakkelijk in onderhoud. Pas bij regen wel op voor uitglijden.

6. Vuilwerende coating
Sommige betontegels hebben een coating tegen vuil en algen, maar je kunt ook zelf een impregneermiddel aanbrengen. Ook voor natuursteen zijn er speciale coatings.

Lees meer  Moderne of traditionele tuinbestrating?

7. Gestabiliseerd zandbed
Wat cement door het zandbed zorgt dat een terras minder snel verzakt. Gigategels en natuursteen worden meestal in cementmortel gelegd.

8. Polymeer voegzand
Polymeer voegzand gaat onkruid en mierengaatjes tegen door de zandkorrels in de voeg aan elkaar te ‘lijmen’. Het is elastisch en vaak ook waterdoorlatend. Je kunt het gebruiken bij sierbestrating en natuursteen.

9. Afwatering
Zorg dat overtollig water weg kan lopen (zeker bij een terras in cement) via afschot of een drainagegoot.

10. Voorzichtig met hogedrukspuit
Hout kan ruw worden en bij tegels kan de vuilwerende coating slijten. Gebruik de hogedrukspuit alleen op een lage stand en niet te dichtbij.