Of het nu een fikse onweersbui of  een mals zomerbuitje is: regenwater kun je prima voor de tuin gebruiken. Hoe vang je het het beste op? En wat doe je als er heel veel regen ineens valt?

1 Kalk en chloor

Regenwater bevat weinig kalk en geen chloor. Als je voor het gieten van de tuin of je terrasplanten regen- in plaats van leidingwater gebruikt, bespaar je dus niet alleen geld, maar maak je ook (veel van) je planten blij. Grappig detail: citrusplanten houden wel van kalk en hebben dus graag een slokje water uit de kraan!

2 Regenton

De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen, is het plaatsen van een regenton die gekoppeld is aan de regenpijp. Is de regenpijp aangesloten op het riool dan is het handig de regenton te voorzien van een vulautomaat. Het water stroomt zo direct in de ton en als deze vol is, gaat het water weer via de regenpijp het riool in. Zo loopt je regenton dus nooit over.

regenton, regenwater, regen, opvangen, tips, tuinseizoen

3 Waterreservoir

Een ton bij de regenpijp is snel geplaatst. Maar wil je een waterreservoir van enige afmeting plaatsen, bereid de plek dan goed voor. Zorg voor een stevige ondergrond waarvan de omtrek iets groter is dan het reservoir zelf en zorg dat deze ondergrond waterpas is.

4 Regenton in de winter

Regentonnen zijn er in allerlei vormen, maten en materialen. Van hypermodern in kunststof tot nostalgisch tonnen van hout, zoals een oud wijnvat. Voor alle tonnen geldt echter: houd ze in de winter in de gaten. Laat hem leeglopen (en zorg dat er geen regenwater meer in kan stromen) of leg er bijvoorbeeld een bal in. Zo vriest je ton niet kapot.

Lees meer  Botanische tulpen: sierlijk en robuust

5 Meerdere tonnen

Wil je een flink deel van je tuin met regenwater gieten, dan is het plaatsen van meerdere tonnen geen overbodige luxe. Vooral als je een grote tuin hebt; het scheelt je meters zeulen met zware gieters.

6 Kraantje

Water uit een regenton scheppen kan zwaar zijn, vooral bij een lage waterstand. Ideaal is een ton met een kraantje waar je een gieter onder kunt zetten. Je kunt de ton eventueel op een verhoging zetten, zodat de gieter er makkelijk onder past. Er zijn ook waterpompjes in de handel om je gieter te vullen of zelfs de tuinslang op aan te sluiten.

regenton, regenwater, tips, water opvangen, regen, tuinseizoen

7 Wadi

Soms valt er meer regen dan je regenton – of tuin – aankan. Vooral de laatste jaren hebben we vaker te maken met serieuze hoosbuien. Overweeg eens een wadi aan te leggen. Dit is een soort kuil waar overtollig regenwater naartoe stroomt, zodat je terras of tuin niet blank komt te staan. Het water kan hier langzaam in de bodem zakken. Lees hier meer over waterinfiltratie in de tuin.

8 Biotoop

Een wadi hoeft geen ‘kale kuil’ in je tuin te zijn. Kies planten die tegen droogte én flink wat vocht kunnen en zet die op het diepste punt. Planten die minder vocht nodig hebben zet je wat hoger. Zo kan een wadi een interessante biotoop in je tuin worden.

9 Ondergrondse watertank

Wil je liefst álle regenwater die in je tuin valt gebruiken, overweeg dan de aanleg van een ondergrondse watertank. Deze is wel kostbaar en je plaatst zo’n tank het best bij nieuwbouw of bij een complete tuinrenovatie, want een groot deel van je tuin zal overhoop gehaald moeten worden. Wie zo’n tank plaatst, gebruikt het regenwater meestal ook om bijvoorbeeld het toilet door te trekken.

Lees meer  Goede aarde – alles over grond in de tuin

Regenwater, tuin, wateroverlast, regen, tuinseizoen

10 Groene tuin

Een geheel bestrate tuin levert geen positieve bijdrage aan het milieu. Niet alleen omdat een groene, levende tuin bijdraagt aan een grotere biodiversiteit maar ook omdat overtollig regenwater wordt afgevoerd door het riool. Borders, een gazon, verhoogde plantenbakken: ze dragen er allemaal toe bij dat regenwater sneller de bodem in zakt.

11 Speciale bestrating voor regenwater

Ben je niet zo’n tuinier, houd je je wel bezig met het veranderende klimaat maar wil je toch een groot terras? Overweeg dan speciale bestrating, waarin regenwater makkelijk kan wegvloeien naar de ondergrond. Fabrikanten komen met steeds meer mogelijkheden hiervoor.

Bij deze trendtuinen zijn die speciale tegels gebruikt!

12 Te zuur 

Tot slot: het gebruik van regenwater is goed voor het milieu, maar dat betekent niet dat het altijd geschikt is. Zo is regenwater te zuur om de vijver mee te vullen.

Lees ook: Wateroverlast in de tuin voorkomen