Tijdens een zomerse (onweers)bui kan er heel wat regen vallen. Regenwater is gemakkelijk op te vangen en erg goed te gebruiken voor de tuin. Het bevat geen chloor en weinig kalk en is daardoor minder schadelijk voor planten dan leidingwater. Bovendien is het gebruik van regenwater in plaats van leidingwater goed voor de portemonnee. Hier vind je 5 tips om regenwater op te vangen.

1. De grootte van het waterreservoir hangt af van de grootte van je dak en het beplante oppervlak in je tuin. Houd de volgende regel aan: voor 20 vierkante meter dak en een tuin van 100 vierkante meter is een tank van 1000 liter nodig.

2. Stevigheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste punten waar je bij de keuze van een waterreservoir op moet letten. Het reservoir moet bestand zijn tegen sterke druk en belasting en moet ook vorstbestendig zijn.

3. Als je er voor kiest om je regenton onder de regenpijp bij de muur te plaatsen, let er dan op dat bij aanhoudende regen de ton niet overstroomt. Door de grote hoeveelheid water kan er dan vocht in de muur trekken.

4. Met de gieter water uit de regenton scheppen, hoeft niet. In tuincentra vind je allerlei modellen die voorzien zijn van kranen, zodat je makkelijk water kunt aftappen en zelfs tuinslangen kunt aansluiten.

5. Als je geen kraantje hebt en je vindt het lastig om het water met een gieter of emmer uit de regenton te scheppen dan kun je er een (elektrische) pomp in plaatsen. Dit werkt een stuk makkelijker.

Lees meer  3 voordelen van mulchen

Is er heel veel regen gevallen? Check dan hier tips tegen wateroverlast in je tuin!