Zet je dit jaar een ‘echte’ kerstboom? Ga je voor de geur van een fijnspar of voor de mooie blauwe naalden van de blauwspar? Of toch liever de nordmannspar die lekker lang zijn naalden houdt? Wij zetten vijf bomen voor je op een rij.

Fijnspar

De Picea abies is de traditionele kerstboom. De boom ook die de meeste waar voor zijn geld biedt; het is immers een ‘massaproduct’ dat speciaal voor kerst wordt gekweekt. De fijnspar heeft een klassieke dennengeur en groeit in een mooie kegelvorm. Kleine variëteiten kunnen evenwel erg bossig, en daardoor moeilijk te decoreren zijn. Kies als u plaats heeft liefst een grote boom; de takken zijn dan mooi gerangschikt en bieden voldoende ruimte voor kerstballen, engeltjes en lichtjes. Er is één nadeel: een fijnspar laat vrij snel zijn naalden vallen.
Kies deze boom vanwege zijn dennengeur en vriendelijke prijs.

 

Douglasspar

De Pseudotsuga menziesii zit in de duurdere prijsklasse. Hij heeft naalden met een fruitige, citrus-ananasgeur en een mooie vorm. De diepgroene naalden blijven lang aan de takken zitten.
Kies deze boom vanwege zijn geur en weelderig, diepgroene naalden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blauwspar

De Picea pungens zorgt ook zonder versiering voor glamour. De naalden aan de oranjebruine takken zijn zilvergrijs-blauw; ideaal voor zilverkleurige en witte decoraties. Maar hoe mooi hij ook is, hij heeft helaas geen spraakmakende geur. Bovendien hebben de korte en extreem scherpe naalden de gewoonte snel af te vallen.
Kies deze boom voor zijn bijzondere kleur.

 

Lees meer  Bramen in de tuin

 

 

 

Edelspar

De Abies procera groeit uit tot een mooie, gelijkmatige conische vorm met dicht op elkaar geplaatste takken tot aan de top. Dit in tegenstelling tot de fijnspar die bovenaan vaak een lange kale staak heeft (ideaal voor de piek overigens!). De naalden zijn blauwgroen, zacht en buigzaam, enigszins gekruld, en blijven behoorlijk lang aan.
Kies deze boom voor een luxe kerst waaruit blijkt dat kosten nog moeite zijn gespaard.

Nordmannspar

De Abies nordmanniana is een traditioneel gevormde boom met naalden die aan de onderzijde bijna wit zijn, wat een lichte fonkeling geeft. De naalden vallen bovendien veel minder snel uit dan bij andere typen kerstboom. Wie tijdens kerst echter van een onvervalste dennengeur houdt zal teleurgesteld zijn, want de boom geurt niet.
Kies deze boom vanwege zijn naalden die erg lang aanblijven.

Lees hier meer weetjes en tips over het mooi houden van jouw kerstboom!