Mulchen heeft veel voordelen: het beschermt de bodem, helpt tegen onkruid en tegen uitdroging. Nog meer voordelen van mulchen zetten we voor je op een rijtje:

1. Mulchen beschermt tegen temperatuursextremen
Mulchen is eigenlijk niets anders dan een dikke laag houtsnippers of gedroogd blad aanbrengen op de bodem. Met deze dikke laag bescherm je je plantenwortels tegen extreme weersinvloeden. Zie het als een soort deken; in de winter beschermt het de bodem tegen vrieskou, in de zomer blijft het eronder juist koeler.
voordelen mulchen

2. Helpt onkruid onderdrukken
Een mulchlaag verhindert dat er licht op de bodem valt, waardoor het kiemen van onkruidzaden wordt voorkomen. Als mulchlaag kies je het best voor grove materialen. Goede compost is vrij van onkruidzaden, want bij het verteringsproces komt zoveel warmte vrij dat eventuele zaden hun kiemkracht hebben verloren. Hoe dikker de mulchlaag, hoe beter.
mulchen--materialen-630
3. Beschermt de bodem tegen uitdroging
Ook met een mulchlaag kan (Regen)water probleemloos infiltreren in de bodem, maar het kan er tijdens droge periodes niet zo makkelijk als waterdamp uit. Als het warm is, zorgt de isolerende werking van de mulchlaag er bovendien voor dat de bodem koeler blijft, waardoor de verdamping ook wordt teruggedrongen. Waardoor je bij warme temperaturen bijna geen extra water hoeft te geven.

Meer informatie over mulchen vind je hier.

Lees meer  Verticale tuin maken