Heb je geen tuin, maar wel een fijn balkon of misschien zelfs wel een dakterras? Ook hier kun je volop tuinieren. Niet alleen met zomerbloeiers, maar ook in het voor- of najaar. Wij geven je 5 tips hoe je het beste planten houdt op grote hoogte.  

1. Denk aan de ligging

  • Noorden: zet de potten zo neer dat de planten de schaarse zon toch nog vangen en kies voor robuuste planten, zoals een braam.
  • Zonnig: houd goed in de gaten dat de planten voldoende vocht krijgen.
  • Wind in de zon: voorkom uitdroging en meng door de potgrond in hangmandjes speciale gel die het water langer vasthoudt.

2. Windbescherming

Met name op hooggelegen balkons of op een dakterras kan het flink waaien. Zet op strategische plekken een of meerdere schermen om de wind te breken.

3. Multifunctioneel balkon

Bakken op wieltjes zijn ideaal. Heb je visite, dan rijd je de bakken weg en creëer je meer zitruimte. Ook kan je de planten als je wilt verplaatsen naarmate de zon draait. Ook kun je de planten zo steeds het beste plekje geven, in de zon of juist in de schaduw.

4. Let op gewicht

Zoek van tevoren goed uit wat de belastbaarheid van je dakterras of balkon is. Het gewicht loopt snel op, zeker als de grond zich volzuigt met water. Vul grote bakken niet helemaal met potgrond maar leg onderin wat lichtgewicht materiaal zoals piepschuim.

5. Waterdichte opberging

Een kleine, waterdichte opbergkast of -kist voor je tuingereedschap, potgrond en meststoffen is erg handig.

Meer weten over tuinieren op je balkon? Lees het hier!

Lees meer  Quiz: test jouw (moes)tuinkennis