Er bestaan heel veel rozen. Perkrozen, klimrozen, ramblerrozen, om over de kleur en geur nog maar te zwijgen. Welke rozen zijn nu geschikt voor jouw tuin? Dit zijn de 5 favorieten van Hans van Hage van Rozenkwekerij De Bierkreek.

1. Rose vom Ruhrtal 

Een nieuwe Duitse roos! Alle superlatieven zijn van toepassing op deze klimroos. Écht een geweldig kleurenspel in alle roze tinten. Een gevulde, bijna gekwartierde roos, met een geweldige geur. Een veelbelovende roos. (zie openingsfoto)

Zeelandia

2. Zeelandia

De allerbeste roos! Knettergezond, doorbloeiend, geschikt voor insecten en de meest fantastische kleur fluweelrood die we kennen. De najaarsbloei is nóg intenser! Daarna herfstkleur en fenomenale bottels. Ideaal in een border met grotere vaste planten.

Heavenly pink rose 

3. Heavenly Pink

Werkelijk een betoverend mooie roos, muskhybride. Heel zacht geurend, maar vooral geschikt om massa te maken in de border. Massa met een hoofdletter, met grote trossen geweldige bloemen. Bloeitakken tot 1/3 inkorten na de bloei. Géén bottels, maar bloeit het hele seizoen.

Rambling Rosie

4. Rambling Rosie

Door- of herhaald bloeiende ramblers zijn schaars. Rode al helemaal. Deze heeft het allemaal… en nog meer. Rambling Rosie is zeer vorstbestendig, ongevoelig voor rozenziektes en heeft aan het eind van het bloeiseizoen ook nog leuke kleine botteltjes! Ideaal voor pergola’s.

Dagmar Hastrup

5. Dagmar Hastrup

De Deen Knud Julianus Hastrup heeft deze vondeling in 1914 naar zijn vrouw vernoemd. Bijna nooit tref je zoveel bloemen en bottels aan op één struik. De rozenbottels kleuren van groen, oranje tot rood. Bloemblaadjes voorzichtig plukken voor marmelade, daarna toch nog bottels. Arme zandgrond/zeewind. Zeer winterhard.

Lees meer  Decoreren met kerstgroen uit eigen tuin

Rozen verzorgen

Natuurlijk wil je dat je rozen mooi blijven, check de tips van Hans van Hage!

Meer tips en informatie vind je bij Rozenkwekerij De Bierkreek.
Rozen van De Bierkreek zijn onder andere te koop bij: Nijssen Heemstede, Abbing Zeist, Esveld Boskoop, De Briellaerd Barneveld, Bastin Aalbeek, Intratruin Amsterdam, Tilburg en Rosmalen, Tuincenter Defever Gistel ( België), Kwekerij Van Houtum Doorn.

Rozen in pot plant je het best in het voorjaar.
Plant rozen met kale wortel in het rustseizoen: van november tot en met februari!