De wintermaanden zijn hét moment om plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Wil je je kleine tuin groter laten lijken, doe dan je voordeel met de volgende  tips.

1 Zet eens een groot object – een grote pot met een grootbladige plant erin bijvoorbeeld – op de voorgrond en je zult zien dat alles wat erachter staat ineens veel verder weg lijkt te staan.

2 Spiegels en bedrieglijk realistische muurschilderingen als een trompe-l’oeil werken ook verruimend: schilder een deurlijst op de muur, plaats er een spiegel in en iedereen denkt dat daarachter nog een heel stuk tuin ligt. Iets dergelijks bereik je ook met trellis: de gelijkmatige ruimten tussen de latjes zorgen voor een doorkijkje naar het tuingedeelte erachter, en je kunt er nog klimplanten tegenaan laten groeien ook.

3 Is je tuin lang en smal, kun je hem breder laten lijken door de paden in breedterichting te bestraten. Je kunt ook een beeld of een andere blikvanger achter in je tuin zetten: die aandachttrekker lijkt dan naar voren te komen waardoor je tuin eveneens breder lijkt.

4 Een korte tuin lijkt juist langer als je opvallende kleuren als geel en rood vooraan gebruikt en achterin je tuin grijsbladige planten zet en planten die in pastelkleurtjes bloeien.

5 Je tuin lijkt ook groter als hij aansluit bij de omgeving want dan lijkt het alsof hij doorloopt. Staat er bij je buren een mooie boom met roodbruin blad, zet dan in jouw stuk tuin dat daarbij aansluit een aantal planten met roodbruin bruin zodat de beplanting samen één geheel vormt. Woon je buitenaf, dan kun je het landschap bij je tuin betrekken, bijvoorbeeld door een laag hek te gebruiken, de heg te onderbreken of er een soort venster in te knippen.

Lees meer  Maak je tuin droogteproof